Waarnemingsconcepten voor intelligente robots

6 maart 2014

Het onderzoek en de ontwikkeling van kijkende en intelligente robotsystemen staat sinds de 80-jaren van de vorige eeuw in het middelpunt van wereldwijde aandacht. Een belangrijke eigenschap van intelligente systemen is de mogelijkheid de omgeving te herkennen aan de hand van aangeleerde ervaringen.

Waarnemingsconcepten voor intelligente robots

Stereoskopische Objektvermessung zur visuelellen Robotersteuerung

In het boek over stereoscopische objectmeting neemt de auteur de lezers mee naar de bronnen van zijn onderzoek- en studieresultaten, die dienden voor zijn promotie naar de titel doctoringenieur aan de Universiteit van Paderborn. Het proces van het zien en waarnemen bij de mens dient in het onderzoek naar mogelijkheden om een robot intelligente handelingen te laten uitvoeren als een voorbeeld. Waarneming van de mens voorkomt conflicten door de ervaringen. Het intelligente kijkproces van de mens heeft vele samenwerkende eigenschappen, die nog niet gekopieerd kunnen worden voor de moderne robot. De auteur beschrijft in het eerste gedeelte de principes van de visuele waarneming, intelligente robotsystemen en sensoren.

Uitgebreid en op wetenschappelijke basis beschrijft hij de belangrijkste onderdelen van het stereoscopisch waarnemen en het gebruik ervan in camerasystemen met de bijbehorende berekeningen om de diepte en positie van objecten nauwkeurig vast te stellen. Het interessante studieboek behandelt voorts de praktische werkingen van een visueel gestuurde manipulator als intelligente robot voor het herkennen van de objecten. In de bandenindustrie wordt de intelligente robot met succes gebruikt. Voorbeelden van een optimale werking van de “oog-hand-coördinatie” laten zien dat er vele vorderingen worden gemaakt. De auteur bespreekt enkele toepassingen uit de kabelindustrie, waarbij zelfs kleur wordt onderscheiden. Ook geeft hij op basis van zijn wetenschappelijke studie naar de innovatieve mogelijkheden in het gebruik van intelligente detectiesystemen aan dat er kansen zijn voor het gebruik in de situaties van rekeningrijden in steden en op snelwegen. In zijn samenvatting geeft hij andere mogelijkheden waarbij de intelligente robot met succes toegepast kan worden. De intelligente robot zal de mens blijven ondersteunen bij zijn arbeid in fabricage- en controleprocessen en zal naar de verwachting van experts de mens niet overbodig maken. Een uitgebreid literatuuroverzicht sluit dit leuke en voor informatie en discussie over de inzet van intelligente robots een zinvol boekje af.

ISBN 3 8325 0188 6, “Stereoskopische Objektvermessung zur visuelellen Robotersteuerung”, Ralf Stemmer, Logos Verlag, 2003, 156 pagina’s.