Beeld en beweging zorgen voor unieke waarnemingen

6 maart 2014

De omslag van het boek Beeldbewegingen toont een detail uit een experiment van de Amerikaanse kunstenaar John Baldessari. Uit 36 pogingen heeft de kunstenaar acht beelden voor publicatie uitgekozen.

Beeld en beweging zorgen voor unieke waarnemingen

BildBewegungen

Zijn doel was om een vierkant met vier ballen te realiseren. Het boek bespreekt zoals de titel dat al aangeeft het vastleggen van de bewegingen van seriematige beelden. Een groot aantal mediadeskundigen geven hun visie en ervaringen over dit bijzondere onderwerp uit het vak Zien en Waarnemen. Zij geven elk op hun specifieke wijze antwoorden op de vragen: “Hoe zijn beelden en bewegingen met elkaar verbonden?”en "Hoe is deze verbondenheid zichtbaar?” In het studieboek staan verschillende beeldtypen en beeldsituaties, hun bewegingen en waarnemingen centraal. Uitgezocht is welke invloeden beeldbewegingen op onze ervaringen en waarnemingen hebben. Ondanks de schijnbare eenvoud van bewegende digitale beelden is het ontstaan van de film een lange weg geweest en wordt uitgebreid besproken. Daarin is er tevens aandacht voor experimenten van Étienne-Jules Marey en de menselijke beweging. De komst van de tekenfilm gaf de actie in de veelal eenvoudige figuren een centraal accent. Door deskundigen wordt het kenmerk en de invloed van bewegingen in fragmenten in oude en nieuwere films op het publiek beoordeeld en geanalyseerd. De inhoud van dit studieboek is in het algemeen geschikt voor mediaspecialisten en voor studenten visuele communicatie.

ISBN 978-3-7705-5621-2, “BildBewegungen”, Pirkko Rathgeber en Nina Steinmüller, Wilhelm Fink Verlag, 2013, 291 pagina’s.


Gerelateerde artikelen