Periodieke controle oogdruk spoort glaucoom sneller op

17 maart 2014

Een veel voorkomende oogaandoening is de oogziekte glaucoom. Door verhoogde vloeistofdruk in het oog raakt meestal de oogzenuw beschadigd. De ontstane schade aan de oogzenuw kan niet worden hersteld.

Periodieke controle oogdruk spoort glaucoom sneller op

Oogcontact Magazine

Daarom is een vroege opsporing van een te hoge oogdruk erg belangrijk. Door een behandeling van een te hoge oogdruk in een vroeg stadium te starten, kan schade van het gezichtsveld worden beperkt of verergering merkbaar worden vertraagd. Glaucoom zie je niet aankomen, omdat in eerste instantie onze hersenen het ontbreken van een gering deel van het gezichtsveld ongemerkt aanvullen. Daarom is een bezoek aan de oogarts of opticien de eerste stap voor het vaststellen van de oogdruk in de strijd tegen de gevolgen van glaucoom. Glaucoom kan leiden tot blindheid. Om te kunnen vaststellen of een persoon de oogziekte glaucoom heeft, zijn er drie onderzoeken beschikbaar, namelijk het meten van de oogdruk (met het bekende “pufje” is bij de opticien een afwijkende druk snel vast te stellen) bij oogartsen of optometristen, het beoordelen van de oogzenuw en het meten van het gezichtsveld. Door een toename van het aantal personen met glaucoom heeft het Oogfonds een interessante voorlichtingsfolder samengesteld met alle benodigde informatie over glaucoom en met een oproep om een controle uit te laten voeren bij uw oogarts of opticien. Op www.oogfonds.nl ziet u meer informatie.

Periodieke controle oogdruk spoort glaucoom sneller op - 2 Periodieke controle oogdruk spoort glaucoom sneller op - 3 Periodieke controle oogdruk spoort glaucoom sneller op - 4

Afb. Via het ontwerpen en uitgeven van postzegels is het mogelijk om heel veel mensen voor te lichten.


Gerelateerde artikelen