Beter zien zonder bril door instructies en oefeningen

17 maart 2014

Door de Amerikaanse oogarts W.H. Bates is in 1919 een methode uitgewerkt en gepubliceerd waarbij een onvoldoend gezichtsvermogen zonder bijzondere hulpmiddelen sterk verbeterd kan worden.

Beter zien zonder bril door instructies en oefeningen

Beter zien zonder bril

Het toepassen van de Batesmethode is daarbij wel noodzakelijk om resultaat van sterke verbetering van het gezichtsvermogen te realiseren. Al met een halfuur per dag oefenen en het toepassen van een paar eenvoudige technieken is het bij meerdere personen gelukt om het gezichtsvermogen te verbeteren. De Batesmethode helpt bij het aanpakken van gezichtsafwijkingen, als bijziendheid, verziendheid, astigmatis-me en ouderdomsverziendheid. Oefeningen, geduld en bestudering van de Bates-methode hebben bij veel personen geleid tot succes. Bij zijn studie Oogheelkunde heeft Bates gebruik gemaakt van de theorie over oogafwijkingen afkomstig van de wetenschapper Hermann von Helmholtz. Zijn theorie heeft nog een sterke invloed op de hedendaagse studie Oogheelkunde. Bates heeft zijn theoretische benaderingen omgebogen naar een praktische aanpak van het functioneren van ogen en het bijbehorende kijk- en waarnemingsproces. Het eerste deel van dit leer- en instructieboek gaat over het visuele proces, visuele illusies, visuele stoornissen en refractie.

Daarna kan de lezer stap voor stap aan de slag gaan met de Batesmethode. Aan het boek zijn ogentestkaarten toegevoegd voor het meten van de gezichtsscherpte. Het volgen van de instructies in het boek kan voor meerdere personen met problemen een goede stap zijn naar beter zien.

ISBN 978-90-6030-683-3, “Beter zien zonder bril”, J. Barnes, Uitgeverij De Driehoek, 2008, 2e druk, 109 pagina’s.


Gerelateerde artikelen