Wereldberoemde comicstrip getekend in omkeerbeelden

4 januari 2018

De Nederlands-Amerikaanse illustrator, striptekenaar en cartoonist en de in Japan geboren Gustave Verbeek (1867-1937) is vooral wereldbekend geworden door zijn omkeerbare doorlopende stripverhalen. Hij bracht zijn kinderjaren door in Japan. Later studeerde hij kunst in Parijs. In 1900 emigreerde hij naar de Verenigde Staten om kort daarna samen te werken met enige toonaangevende tijdschriften.

Wereldberoemde comicstrip getekend in omkeerbeelden

Gustave Verbeek: Dessus-Dessous

Enige jaren daarna trad hij in dienst van de New York Herald en ontwikkelde zijn beroemde stripverhalen “The Upside Downs of Little Lady Lovekins”, “Old Man Muffaroo”, “The Terrors of the Tiny Tads” en “The Loony Lyrics of Lulu”. De omkeerplaatjes van Gustave Verbeek zijn unieke creaties van getekende ontwerpen met een geweldig gevoel voor spanning en magie. Elk plaatje van het stripverhaal speelt met ons bijna ongecompliceerde systeem van kijken, beeldervaring en -verrassingen.

Pas na het omkeren van de pagina is er opwinding bij de kijker, omdat de spelers in het beeldverhaal gewoon weer doorgaan met hun veelal plagende spelletjes. De Franse uitgave Dessus-Dessous geeft voor zowel jongeren als voor volwassenen een inleidend bericht over dit verwonderlijke spel van tekentechniek en uitstekende stripverhalen. Een wonder van optische illusies!

ISBN 978- 2-7058-0077-2, “Gustave Verbeek: Dessus-Dessous”, Pierre Couperie, Pierre Horay Éditeur, 1978, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen