Werk en leven van Goethe in de ambiance van een slot

15 augustus 2014

De serie compacte geïllustreerde boekjes over musea in het Duitse Düsseldorf is weer uitgebreid met een nieuwe uitgave. In het negende deeltje schrijft de Feridun Zaimoglu over het Goethe-Museum. Hij begint het boekje met een verhaal over een reiziger, die in Ancona op een boot stapt.

Werk en leven van Goethe in de ambiance van een slot

Museumsschreiber - Goethe-Museum

Het is een combischip voor lading, auto’s en personen. Hij is een scherpe observator en heeft contact met zijn medepassagiers. Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) was eveneens een reiziger en observator van het dagelijks gebeuren. De reiziger in het verhaal boekte voor een lange reis van twee dagen op een schip en beleefde een bijzonder avontuur tussen allerlei voor hem vreemde moderne mensen. Hij komt in gesprek met een vrouw, Annbritt, die haar verhaal vertelt over de oorzaak van haar verwonding op een knie. Slechts een klein wondje, dat zich alweer aan het herstellen is. Zij vertelt over haar afspraak in een museum in Düsseldorf met een man die altijd witte hemden draagt. Ze koopt een toegangskaartje en stapt de eerste ruimte binnen en geeft een beschrijving van de prachtige collectie voor sieraden, voorwerpen, schilderijen en tekeningen die zij daar aantreft. De dame raakt onder de indruk en ziet in een spiegel het beeld van de man waarmee zij een afspraak heeft. Ze schrikt en rent het museum uit. Door de gladheid valt ze op haar knie.….

Het museum bezit een zeer grote schat aan silhouetten. Ondanks de compactheid van het Goethe-Museum kan de bezoeker toch kennismaken met het leven en werk van Goethe aan de hand van ruim 1000 museumstukken. Ook rondom zijn unieke kleurentheorie en kleurenleer is er veel te zien in het gezellig ingerichte museum. Over de activiteiten in het museum heeft de auteur een boeiend verhaal geschreven en van veel illustraties voorzien. Op elke bladzijde prijkt een klein schaduwbeeld van een gezicht van een man of vrouw.

ISBN 978-3-934268-75-3, “Museumsschreiber - Goethe-Museum”, Feridun Zaimoglu, Verlag XIM Virgines, 2010, 47 pagina’s.

Goethe-Museum, Slot Jägerhof, Jacobistrasse 2, D-40211 Düsseldorf, www.goethe-museum.com.


Gerelateerde artikelen