William Herschel ging van componist naar astronoom (1)

28 augustus 2019

De Duits-Britse astronoom, componist en muziekdocent Friedrich Wilhelm Herschel (1738-1822), door zijn langjarige verblijf en werkzaamheden in Engeland nog beter bekend als Frederick William Herschel, werkte jarenlang in de astronomie samen met zijn zus Caroline Lucretia Herschel (1750-1848), eveneens astronoom en tevens zangeres en muziekdocente in Bath.

William Herschel ging van componist naar astronoom (1)

The Herschel Museum of Astronomy

Broer en zus zijn vooral bekend geworden door hun gezamenlijke astronomische observaties van planeten, kometen en nevels en door hun publicaties met de resultaten van hun waarnemingen. Beiden zijn geboren in het Duitse Hannover en beiden zijn in Engeland gestart met muziek om daarna geleidelijk om te gaan naar de astronomie.

Al op jonge leeftijd interesseerde William zich voor de muziek, wiskunde en talen.
In 1756 vertrok William door maatschappelijke omstandigheden in Hannover en in de wijde omgeving en de op handen zijnde bezetting door Franse troepen naar Engeland. Zijn broer Jacob reisde mee naar Londen en zij vonden werk in de muziek.

William Herschel ging van componist naar astronoom (1) - 2 William Herschel ging van componist naar astronoom (1) - 3 William Herschel ging van componist naar astronoom (1) - 4
De ingang van het Herschel Museum in Bath.

In 1766 trok hij naar Bath, in die tijd het centrum van het Engelse culturele leven. Hij ontwikkelde zich als een persoon met een hoog aanzien in de muziek- en concertwereld in Bath en schreef een aanzienlijke hoeveelheid composities. In het begin van de 70-er jaren van de 18e eeuw groeide zijn belangstelling en zijn inzet in de astronomie en door een studie in het ontwerpen, bouwen en verkopen van astronomische instrumenten werd hij ook succesvol in de astronomie. (Wordt vervolgd).

The Herschel Museum of Astronomy, 19 New King Street, GB-Bath, BA1 2BL, www.williamherschel.org.uk, www.herschelmuseum.org.uk.