William Herschel ging van componist naar astronoom (2)

28 augustus 2019

Zijn observaties voerde hij uit met de toen beschikbare uitvoeringen en typen aan verrekijkers en spiegeltelescopen. Voor hem waren de instrumenten van onvoldoende kwaliteit. Hij ging zelf spiegeltelescopen te ontwerpen en te bouwen. In 1772 trok zijn zus Caroline bij hem in en hielp hem mee om zijn handel in astronomische kijkers tot een succes te brengen.

William Herschel ging van componist naar astronoom (2)

The Herschel Museum of Astronomy

Ook was zijn broer Alexander als instrumentmaker ingeschakeld om de grotere kijkers mee te bouwen. Hun spiegeltelescopen werden steeds groter en de lenzen van het optische systeem gaven telkens meer details weer. Bijna alle ruimten in hun huis waren gevuld met materialen voor de productie. Zij vonden in 1779 een mogelijke woon- en verblijfruimte op het adres 5 Rivers Street.

Deze nieuwe locatie bleek echter na een poosje volledig ongeschikt te zijn voor de observaties en bovendien was er geen tuin, waardoor hij de straat op moest voor zijn waarnemingen. Ze keerden terug naar de oude locatie in de New King Street. Daar ontdekte William Herschel op 13 maart 1781 een planeet, die wij nu Uranus noemen. In 1782 verhuisden William en zijn zuster naar de plaats Datchet en kort erna betrokken zij een nieuw gebouwde locatie onder de naam Observatory House in Slough in Berkshire.

William Herschel ging van componist naar astronoom (2) - 2 William Herschel ging van componist naar astronoom (2) - 3 William Herschel ging van componist naar astronoom (2) - 4

Het gebouw werd in opdracht van Herschel gebouwd. Samen met zijn zus bouwde hij een telescoop met een brandpuntsafstand van 12 meter. In 1792 werd John Herschel, de zoon van William en zijn vrouw Mary Pitt geboren. Ook hij werd een beroemde astronoom. De publicatie van het museum geeft extra informatie over Herschels levenswerk.

The Herschel Museum of Astronomy, 19 New King Street, GB-Bath, BA1 2BL, www.williamherschel.org.uk, www.herschelmuseum.org.uk.