Wiskundige ogen speuren naar symmetrische patronen

3 maart 2015

Met wiskundige ogen kijken naar voorkomende symmetrie en symmetrische patronen bij de alledaagse bezigheden en taken brengt bij waarnemers snel een fascinatie voor dit bijzonder interessante onderwerp uit de wiskunde tot ontwikkeling of wordt versterkt. Door een enorme hoeveelheid aanwezige symmetrische patronen in een platte vorm of in driedimensionale vorm is er geen ontkomen meer aan om kennis te maken met steeds meer eenvoudige en inspirerende ingewikkelde variaties van diverse soorten symmetrische patronen en vlakverdelingen.

Wiskundige ogen speuren naar symmetrische patronen

Een passie voor symmetrie

Door de wiskundige Jan van de Craats is voor de Epsilon-reeks het leerzame en informatieve boekje “Een passie voor symmetrie” geschreven, waarin hij zijn passie voor het fenomeen van de symmetrie deelt met de lezers ervan. Zijn inleiding is zo stimulerend, dat je meteen gaat bladeren in dit uitstekend vormgegeven studieboekje. Hij behandelt alle vormen van symmetrie, zoals rozetpatronen, de symmetrie van voorwerpen, bolpatronen, strookpatronen, behangpatronen, met in totaal een variatie van veertig soorten symmetrie.

Het boekje is op ruime wijze geïllustreerd met details en voorbeelden uit de praktijk van het gebruik van vlakverdelingen en boeiende muur-, plafond- en vloerafwerkingen door symmetrische patronen. Alles is helder beschreven en de lezers worden geleerd om symmetrie te herkennen en te determineren. Er zijn verdiepende vragen, een trefwoordenregister en een literatuuroverzicht.

ISBN 978-90-5041-143-1, “Een passie voor symmetrie”, Jan van de Craats, Epsilon Uitgaven, 2014, deel 78, 100 pagina’s.


Gerelateerde artikelen