Zelf bedenken en maken van cilinderspiegel anamorfosen

15 januari 2014

Met de set Magie in Beeld is het mogelijk om anamorfosen zelf te ontwerpen en te construeren. Het tekenen van anamorfosen is geen eenvoudige klus. Maar dankzij de duidelijke instructies en het educatieve materiaal in de experimenteerset Magie in Beeld is het voor iedereen mogelijk om na enige oefening een eigen anamorfose te construeren en te bekijken in de meegeleverde cilinderspiegel.

Zelf bedenken en maken van cilinderspiegel anamorfosen

Magie in Beeld

De uitstekend verzorgde set van 13 kartonnen kaarten met magische anamorfosen en 2 kaarten met voorgedrukte lijnenpatronen is aangevuld met een inleiding over de historie van anamorfosen en een compacte handleiding over het construeren ervan. Ook bevat de set een prachtige cilindervormige spiegel in een luxe uitvoering. Vooraf worden de 2 voorgedrukte lijnenpatronen meerdere malen gekopieerd om te oefenen met het construeren. Het spel van plezier en ontdekking kan beginnen. Het is fascinerend om te zien hoe intens kinderen en volwassenen bezig zijn met het probleem van het tekenen in een spiegel. Voor de tekenlessen is dit educatieve materiaal in het bijzonder geschikt. Kinderen leren hun motoriek en hun fantasie ontdekken. De prachtige anamorfosen op de kaarten zijn tevens bijzonder geschikt om te laten zien aan volwassenen tijdens studiedagen en in familieverband op feestjes en verjaardagen. Iedereen wordt getrokken door de fascinerende beelden in een ronde spiegel en het geheim van het vertekende plaatje. De tekenlessen worden weer interessant door het ontwerpen en construeren van anamorfosen. Voor educatieve doeleinden kunnen wij de unieke set leveren voor de prijs van € 35,00 exclusief verzendkosten.

De geschiedenis

Een anamorfose is een vertekende figuur, die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of onder bepaalde visuele voorwaarden realistisch uitziet. Er zijn verschillende types anamorfosen. De perspectivische anamorfosen zijn weer in hun originele vorm zichtbaar vanuit een bepaald waarnemingspunt en onder een bepaalde kijkhoek. De andere types anamorfosen kunnen enkel weer in hun originele vorm geobserveerd worden door het gebruik van hulpmiddelen zoals spiegels, lenzen of speciale toestellen zoals de anorthoscoop. Het woord anamorfose stamt vanuit het Griekse “ana” (terug) en “morfein” (vormen), hetgeen betekent “terug in beeld brengen”. De anamorfose ontstond in de periode van de Renaissance (15e eeuw) door het experimenteren met perspectief. Kunstenaars wilden alles zo realistisch mogelijk weergeven, dus ging men het perspectief bestuderen. Meestal deed men dit omwille van een zo goed mogelijke natuurgetrouwheid, maar soms ook om te laten zien wat op dit gebied mogelijk was. Anamorfosen zijn ook ontstaan vanuit een geheimzinnigheid rondom de sterk verbogen afbeelding. Alleen ingewijden wisten van het gebruik van een gebogen spiegel. Een voorbeeld van een veelvuldig getoonde anamorfose is het beeld van een sterk vervormde schedel, die in het onderste middengedeelte van het olieverfschilderij “De ambassadeurs” (1533) van de kunstschilder Hans Holbein de Jongere alleen vanuit een bepaald punt te herkennen is. De grondlegger van het lineair perspectief is de Florentijnse architect Brunelleschi (1377-1446), die het waarschijnlijk ook in zijn werk toepaste. De oudste anamorfose is volgens de geschiedenis van de hand van Leonardo da Vinci, het zogenoemde “kinderkopje” opgenomen in zijn “Codex Atlanticus”. Maar hij was niet de enige die experimenteerde met het perspectief.

Zelf bedenken en maken van cilinderspiegel anamorfosen - 2

In 1525 berichtte Albrecht Dürer in een publicatie over het gebruik van hulpmiddelen bij het perspectieftekenen. In 1638 beschrijft Jean-François Niceron (1613-1646), een Frans wiskundige en tekenaar van anamorfosen, zijn werkwijze voor het realiseren van een anamorfotische wandschildering in zijn waardevolle publicatie “La Perspective Curieuse”. Daarin schrijft hij over de perspectivische anamorfosen en de spiegelanamorfosen. Anamorfosen hebben een lange en boeiende historie als uitingen van kunst, optisch bedrog en het gegoochel met verborgen plaatjes. Er zijn in de 21e eeuw meerdere kunstenaars die zich gespecialiseerd hebben op het gebied van het maken van anamorfosen. De educatieve set is te bestellen via de OF webshop.

Afb. 1 De experimenteer set Magie in Beeld met een fascinerende schat aan anamorfosen, een spiegelcilinder en een instructiekaart.

Afb. 2 Op het schilderij “De ambassadeurs” van Hans Holbein de Jongere, 1533, olie op paneel, National Gallery Londen, is links- onder een anamorfose geschilderd. Het is een anamorfose van een schedel.


Gerelateerde artikelen