Zelfportretten van toen zijn de digitale selfies van heden

4 mei 2016

De traditionele driedaagse Duits-Nederlandse Grafiekbeurs in de Stadshal Vennehof in Borken-NRW, is weer met succes afgesloten voor de standhouders, de organisatoren en de bezoekers. Bij ons bezoek aan deze kunstmanifestatie maakten wij kennis met de uitgaven van het grafiekmagazine RAAM. Het grafiekmagazine RAAM is een 4x per jaar verschijnende uitgave van Grafiekplatform VOG met een themanummer en een originele prent.

Zelfportretten van toen zijn de digitale selfies van heden

RAAM grafiekmagazine

Alleen leden en abonnees ontvangen de RAAM prent, die telkens in een gelimiteerde oplage wordt vervaardigd. Om het tijdschrift te leren kennen ontvingen wij een uitgave en wel het themanummer De Selfie. Met enkele artikelen wordt ruim ingegaan op de fenomenen van de moderne digitale selfie en het zelfportret als een gewaardeerd kunstwerk, waarmee de maker zichzelf laat zien door het schilderen, tekenen of een andere vorm van creatieve uiting. Eigenlijk is een selfie hetzelfde als een zelfportret. Het verschijnsel van een selfie is pas ontstaan na de eeuwwisseling naar de 21e eeuw, het beschikbaar zijn van fotograferende telefoons, de verspreiding van communicatiemogelijkheden via het internet en een aantal toevalligheden.

Zelfportretten van toen zijn de digitale selfies van heden - 2 Zelfportretten van toen zijn de digitale selfies van heden - 3 Zelfportretten van toen zijn de digitale selfies van heden - 4

Feit is echter dat de selfies een onderdeel zijn van de communicatie in de sociale media. In het betreffende artikel in RAAM 14#3 geeft de auteur een leuke benadering van de selfies en het dagelijks gebruik ervan. In een zeer uitgebreide bijdrage over het verschijnsel, het ontstaan en het gebruik van het zelfportret in onze beeldcultuur is het de auteur gelukt om zoveel informatie te geven over het zelfportret en de selfie, dat de lezer beschikt over een fascinerende basis voor verdere studie of oriëntatie. In de geschiedenis van het ontstaan van een fotografisch zelfportret dateert het oudste zelfportret uit 1839, het officiële jaar van het ontstaan van de fotografie. Het is een daguerreotype van de amateurfotograaf Robert Cornelius uit Philadelphia.

Het linker plaatje geeft een indruk van de voorzijde van RAAM magazine en op het rechter een getekend zelfportret van de Gentse kunstenaar Fons de Vogelaere.


Gerelateerde artikelen