Zoeken naar radioactiviteit levert twee Nobelprijzen op

12 november 2017

In de unieke populaire serie informatieve boekjes onder de titel “100 bladzijden” verscheen bij uitgeverij Reclam het deel over het leven en werk van Marie Curie. De redactie van deze serie zorgt voor het compact behandelen van actuele en relevante thema’s en onderwerpen uit cultuur, geschiedenis, natuurwetenschap en onze samenleving. Elk boekje is opgezet om te lezen in 100 minuten. Kijk voor info over de serie op www.reclam.de/100Seiten.

Zoeken naar radioactiviteit levert twee Nobelprijzen op

Marie Curie

Als jongste van vijf kinderen werd Maria Salomea Skłodowska in 1867 in de Poolse stad Warschau geboren. Door haar huwelijk in 1895 met de Franse onderzoeker Pierre Curie werd zij wereldbekend onder de naam Marie Curie. De schrijfster van het interessante en boeiende levensverhaal heeft een hoge waardering voor het doorzettingsvermogen en het wetenschappelijke succes van Marie Curie. Zij werd voor haar onschatbare inspanningen en bereikte succesvolle resultaten van haar experimenten tweemaal beloond met de Nobelprijs.

In 1903 ontving zij de Nobelprijs voor de Natuurkunde en in 1911 voor de Scheikunde voor baanbrekende resultaten. Zij wist zich staande te houden in een specifieke mannenwereld. Op avontuurlijke manier geeft de schrijfster een portret van deze krachtige gevoelige vrouw en tevens moeder van twee dochters. Ondanks het verlies van haar man Pierre Curie in 1906 is zij verder gegaan met haar onderzoek. De lezer ervaart veel persoonlijke verhalen uit haar dagboek en over haar positie als wetenschapper. Een uitstekend boekje.

ISBN 978-3-15-020428-3, “Marie Curie”, Alina Schadwinkel, Reclam Verlag, 2017, 100 pagina’s.


Gerelateerde artikelen