Een historie van videokunst

1 april 2014

In het moderne J. Paul Getty Museum in Los Angeles (USA) vond tussen maart en juni 2008 de groots opgezette videoshow “California Video” plaats. De organisator toonde in de beeldshow de ontwikkeling en het resultaat van 40 jaar experimenten met video als kunstvorm en -medium.

Een historie van videokunst

California Video: Artists and Histories

Het is juist in Californië waar beginnende videokunstenaars volop hebben kunnen experimenteren met deze in de jaren 60 van de vorige eeuw geheel nieuwe vorm van geïntroduceerde kunstuiting. Auteur Glenn Phillips heeft er een gedegen werk van gemaakt en de hoogtepunten van 58 videokunstenaars gedetailleerd belicht en met foto’s uit de videofilms geïllustreerd. Hij heeft een diversiteit aan onderwerpen, stijlen, voorstellingen en boodschappen in de omvangrijke catalogus en boek voor verzamelaars samengebracht. Pioniers als John Baldessari, William Wegman, Chris Burden, Bruce Nauman en Martha Rosler hebben zeker inspiraties doorgegeven aan recentere videokunstenaars als Bill Viola, Jennifer Steinkamp, Jim Campbell, Diana Thater en Mike Kelley. Het boek geeft de teksten van 37 recente interviews en geeft van elke kunstenaar of videoartiest een korte beschrijving van zijn leven en werk.

ISBN 978-0-89236-922-5, “California Video: Artists and Histories”, Glenn Phillips, Getty Publications, 2008, 312 pagina’s.

The J. Paul Getty Museum, 1200 Getty Center Drive, Los Angeles, California 90049-1682, www.getty.edu.


Gerelateerde artikelen