Thomas Hoepker toont een halve eeuw fotohistorie

28 maart 2014

Prominent fotograaf en beeldjournalist Thomas Hoepker heeft in een periode van meer dan 50 jaar een legendarisch oeuvre aan foto’s opgebouwd. In samenwerking met de fotograaf, Magnum Photos Paris en het Fotomuseum in het Stadsmuseum München toonde de Ludwig Galerie in het Slot Oberhausen in een retrospectief van ruim 200 opnamen, de creatieve kwaliteit van Thomas Hoepker.

Thomas Hoepker toont een halve eeuw fotohistorie

Thomas Hoepker. Photographien 1955-2005

Thomas Hoepker, 1936 in geboren, geldt internationaal als één van de invloedrijkste fotografen uit Duitsland. Jarenlang heeft hij kunnen werken voor de geïllustreerde bladen als “Kristall”, “Magnum”, “Twen”, “Geo” en “Stern”. Als fotojournalist ging hij op pad om prachtige fotorapportages te schieten. Na een lang oponthoud in Oost-Berlijn, Hamburg en München, woont Hoepker thans in New York. Zijn echte werk zit er op, maar hij maakt nog steeds reizen en neemt daarbij zijn fotocamera altijd mee. Van 2003 tot 2006 fungeerde Hoepker als directeur van het internationale werkende fotobureau Magnum, dat in 1947 in Parijs werd opgericht door de fotografen Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David Seymour. Sinds 1972 werkt Thomas ook als auteur, cameraman en producent van tv-documentaires. Met zijn vrouw als filmer, heeft hij onlangs een aantal films gemaakt en afgeleverd. De foto’s van Hoepker zijn gebaseerd op de tradities van algemene belangstelling vanuit het grote publiek en reflecteren zijn sociale humanistische betrokkenheid tot het wereldgebeuren.

Zijn foto’s zijn tevens spiegelbeelden en getuigenissen van een strijd tegen honger, analfabetisme en ziekten in Afrika, Azië en in Zuid-Amerika. “Ik poog met mijn beeldgetuigen te provoceren, zonder het element van de kunstmatige sensatie toe te voegen en zonder de waarheid geweld aan te doen”, aldus Thomas Hoepker. Uit zijn archief met duizenden negatieven en positieven en afdrukken, die hij schonk aan het Stadsmuseum van München, is in samenwerking met Magnum Photos een representatief aantal van ruim 200 foto’s geselecteerd. Aan het concept van de eerste overzichtsexpositie in München is door Hoepker voor Oberhausen het werk van de Cuba-reis in 2008 toegevoegd.

De bijbehorende omvangrijke publicatie laat op een voortreffelijke wijze de foto’s uit het retrospectief op basis van thema’s zien. De samenstellers kozen voor een verdeling in de onderwerpen USA 1963 - 2003, Oost-Duitsland 1959 - 1991 en zijn werk van reizen naar onder andere China en Japan, Mexico en Cuba en Midden- en Zuid-Amerika. De dramatische foto op de voorzijde van de publicatie is een unieke momentopname van nietsvermoedende en gezellig kletsende Amerikanen en het afschuwelijke drama van 11 september.

In enkele zalen van het museum kunnen de bezoekers ook kijken naar fragmenten uit meerdere documentaires en naar vele originele exemplaren van de tijdschriften, waarvan hij jaren de vaste fotograaf was. In een kleine ruimte van Slot Oberhausen vindt in dezelfde periode een expositie plaats met foto’s van Thomas Wolf.

ISBN 978-8296-0219-8, “Thomas Hoepker. Photographien 1955-2005”, Agnes Matthias en Ulrich Pohlmann, Schirmer/Mosel Verlag, 2005, 272 pagina’s.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen