Erik de Vries: De man achter de schermen

23 maart 2014

Met zijn kennis, ervaring, enthousiasme en inzet wordt Erik de Vries (1912-2004) beschouwd als de grondlegger van de Nederlandse televisie. Hij maakte in 1935 zijn eerste experimentele televisiebeelden in het Natuurkundig Laboratorium - het NatLab - van Philips Eindhoven.

Erik de Vries: De man achter de schermen

De man achter het scherm: de televisie van Erik de Vries

Vanaf dat moment liet hij in vrijwel elk facet van de Nederlandse televisie zijn invloed zien. Ook bij de opbouw van de culturele ruimte die met televisie werd gecreëerd, speelde Erik de Vries een belangrijke rol. Zijn bijzonder gewaardeerde rol en werk in de ontwikkeling van de televisie in ons land is aantrekkelijk en vol overgave in de uiterst lezenswaardige en omvangrijke publicatie beschreven. Zijn kwaliteiten werden zeer gewaardeerd bij de publieke omroep, bij de commerciële televisie en bij vele mediaorganisaties. Hij voerde strijd tegen de gevestigde orde en won! Spraakmakende programma’s werden door hem geregistreerd en met succes op de televisie gebracht. De Vries zag een grote toekomst voor het medium televisie en heeft ook internationaal veel bereikt. Hij werd ondermeer onderscheiden met de toekenning van de Nipkovschijf voor zijn verdienste voor de innovaties in de Nederlandse televisiemaatschappij. Bij de publicatie behoort een DVD met beeld en geluid van Erik de Vries en selecties uit zijn favoriete en succesvolle producties. Een zeer boeiende historische publicatie.

ISBN 978 90 8506 509 8, “De man achter het scherm: de televisie van Erik de Vries”, Sonja de Leeuw, Uitgeverij Boom, 2008, 264 pagina’s.


Gerelateerde artikelen