Historisch beeldmateriaal van Henri Carties-Bresson

24 maart 2014

Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van de wereldberoemde Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson (1908-2004) toonde de Kunsthal Mannheim in 2008 in samenwerking met Magnum Foto Parijs in een prachtige fototentoonstelling zijn vroegere fotowerken uit een periode tussen 1926 en 1934.

Historisch beeldmateriaal van Henri Carties-Bresson

Henri Carties-Bresson - Die frühen Photographien

Cartier-Bressons naam is onverbrekelijk verbonden aan het legendarische fotobureau Magnum, dat hij in 1947 samen met andere fotografen oprichtte. In zijn fotowerk is er amper een plaats vrij voor het toevallige beeld van een scène op de straat of een gebeurtenis in een besloten ruimte. Zijn fotowerk is nauwkeurig gekozen. Een helder visueel concept is verbonden aan een persoonlijk beeld van de aangetroffen situatie. Zijn foto’s stralen het elementaire menselijke bestaan uit en laten vooral de armoede en de eenvoud van de vroegere maatschappij zien en al kijkend beleven. Zijn opnamen uit de vroegere 30-jaren zijn ook nu nog juwelen uit een invloedrijke periode op de geschiedenis van de fotografie. In een bijbehorende publicatie is een uitgebreide beschrijving gegeven over zijn rijke leven als kunstenaar, inspirator en fotograaf. De prachtige kunstreproducties, foto’s en gegevens uit zijn leven en werk zorgen voor een zeer waardevol document over Henri Cartier-Bresson en zijn invloed op jonge en bekend geworden fotografen.

ISBN 978 3 8296 0339 3, “Henri Cartier-Bresson - Die frühen Photographien”, Peter Galassi, Schirmer/Mosel Verlag, 2007, 151 pagina’s.

Kunsthalle Mannheim, Moltkestrasse 9, D-68165 Mannheim, www.kunsthalle-mannheim.de.


Gerelateerde artikelen