De kleurenleer in een breed perspectief Newton-Goethe

28 oktober 2014

In een lezingenreeks accentueerde en ging schilder en auteur Johann Karl Ulrich Bähr (1801-1869) in op de verschillen, overeenkomsten, achtergronden en merkwaardigheden in de kleurenleer van Isaac Newton en Johann Wolfgang von Goethe. In een bijzondere benadering bespreekt hij het ontstane conflict tussen de grootheden uit de door hen opgestelde en gepresenteerde kleurenleer.

De kleurenleer in een breed perspectief Newton-Goethe

Die Farbenlehre

Goethe benaderde het fenomeen kleur op esthetische wijze en sprak Newton over kleur vanuit een wetenschappelijke benadering. Beiden kwamen onder andere door experimenten achter vele natuurkundige details over de werking en het ervaren van kleuren. Karl Bähr was tijdens zijn voordrachten verbonden aan de Kunstacademie in Dresden. De teksten en schetsen uit zijn tweetal voordrachten zijn gepubliceerd in 1863.

Voor kleurspecialisten, -adviseurs en -liefhebbers van de achtergronden van de kleurenleer in het algemeen bevelen wij van harte een onlangs verschenen uitgebreide herdruk van zijn publicatie uit 1863 aan. Naast de teksten van de twee voordrachten bevat het nieuwe boekje een overzicht van door Goethe gevoerde correspondentie met pittige uitspraken en opmerkingen en de uitdrukkelijke meningen van Goethe over het baanbrekende werk van Isaac Newton.

ISBN 978-3-86347-350-1, “Die Farbenlehre”, Johann Karl Bähr, Severus Verlag, 2013, 168 pagina’s.


Gerelateerde artikelen