Een inleiding in het concept van de visuele waarneming

25 juni 2015

Het door ons waargenomen beeld van een actuele situatie in onze omgeving is voor ons zonder enige twijfel de realiteit. Hoe zou de wereld er dan anders uitzien, dan het beeld dat wij opnemen in onze zo schijnbaar objectief werkende hersenen? Maar als dat klopt, waarom wordt dan een geliefd object niet kleiner, wanneer wij het object vanuit een toenemende afstand bekijken?

Een inleiding in het concept van de visuele waarneming

Visuelle Wahrnehmung

Waarom verandert onze waarneming van de kleur van een oppervlakte niet onder het neutrale zonlicht in de middag en het roodachtige licht in de avond? Waarom nemen wij in de diepte van een ruimte achter elkaar voorwerpen waar, terwijl hun beelden op ons netvlies slechts in tweedimensies worden geprojecteerd? De drie vragen zijn al aanleiding genoeg, om onze visuele zekerheid aan de tand te voelen. De auteur van het boek “Visuelle Wahrnehmung” bespreekt in de inleiding een aantal hoofdkenmerken van het hoogst complexe proces van de visuele perceptie en het geheel van samenwerkende onderdelen om er telkens een succes van te maken.

Alle specifieke onderdelen en processen in het complexe geheel zijn helder, op interessante wijze besproken en ruim van illustraties voorzien. Met 6 hoofdstukken heeft de auteur de belangrijkste onderdelen van ons zien en waarnemen uitvoerig voor het voetlicht gebracht. In het zesde hoofdstuk bespreekt de auteur het begrip gezichtsscherpte en de mate waarin wij bij het kijken ook werkelijk details onderscheiden. Een uitstekend referentieboek voor oogartsen en oogheelkundigen.

ISBN 978-3-84233-765-7, “Visuelle Wahrnehmung”, Jörg Sczepek, Books on Demand, 2011, 154 pagina’s.


Gerelateerde artikelen