Tips en experimenten voor beter zien en waarnemen

13 juli 2015

In onze huidige tijd van snelle multimediale ontwikkelingen, waarbij waarneming en verwerking van de waargenomen beelden een belangrijk thema is, is de druk op de visuele waarneming eveneens een veel besproken thema. Jeugdigen en vele volwassenen zijn al dagelijks bijna de gehele dag bezig met het verzamelen van visuele informatie. Het wordt druk voor onze ogen en de wens om ze af en toe te sluiten en te ontspannen wordt steeds sterker.

Tips en experimenten voor beter zien en waarnemen

Sehen - Wahrnehmen - Erkennen

Deskundigen geven aan dat een groeiende groep personen van alle leeftijden bij hun dagelijkse bezigheden steeds meer last hebben van oogafwijkingen, zoals verziendheid, bijziendheid, astigmatisme, presbyopie, vermoeide ogen, computer vision syndrome, glaucoom, staar, droge ogen en andere voorkomende afwijkingen. Al deze kwalen kunnen we organisch vaststellen en waar dat kan bestrijden, herstellen of hulpmiddelen toepassen.

Ook vanuit onze psychologische besturing spelen deze afwijkingen een rol. Door het vooraf bewust al oefenen van onze visuele waarneming en het inzetten van een training kunnen we een aantal problemen voorkomen of naar een later tijdstip verschuiven. De auteur van het oefenboekje “Sehen - Wahrnehmen - Erkennen” beschrijft allereerst de meest voorkomende problemen en geeft daarna vele voorbeelden van eenvoudige oefeningen en experimenten om daarmee het plezier bij het zien op pijl te houden.

ISBN 978-3-88675-065-8, “Sehen - Wahrnehmen - Erkennen”, Susanne Vogel, L. Staackmann Verlag, 2013, 142 pagina’s.


Gerelateerde artikelen