De mens neemt regelmatig alles waar door een roze bril

17 juli 2015

Eigenlijk is onze visuele waarneming een gecompliceerde activiteit vol met valkuilen, begoochelde beelden en alles vol met optische bedrog. Op weg naar herkennen van beelden moeten we horden nemen. Gelukkig worden we regelmatig geholpen door onze hersenen, die bijna alles kunnen beoordelen en vergelijken met de eerdere ervaringen.

De mens neemt regelmatig alles waar door een roze bril

Die rosarote Brille

Dat wij toch regelmatig door een roze bril de wereld waarnemen brengt auteur van het boek “Die rosarote Brille” op een informatieve en vermakelijke wijze aan de hand van eigen studie en bijdragen uit het verleden van toonaangevende wetenschappers en filosofen. Hij laat ons nadenken en ervaren hoe wij ons laten bedriegen en manipuleren en geeft antwoord op de vraag waarom wij ons laten neppen bij onze visuele waarneming. Bij dit tweede gedeelte van het boek laat hij de lezers kennismaken met de antropologische en filosofische denkbeelden en verklaringen en komen begrippen als geweten, schaamte en schuldgevoel aan de orde.

Alleen in de eerste paragraaf Waarnemingsillusies laat de auteur de lezer kennismaken met zes klassieke optische illusies. Daarna is er alleen interessante tekst en toelichting. Voor docenten en studenten Perceptie en Gedragswetenschappen een waardevolle bijdrage voor het bestuderen van het fenomeen van de visuele waarneming en de verborgen en gemanipuleerde valkuilen.

ISBN 978-3-650-25606-5, “Die rosarote Brille”, Friedhelm Decher, Lambert Schneider Verlag, 2013,
202 pagina’s.


Gerelateerde artikelen