Meer dan 500 jaar brillen in een historisch perspectief

13 juni 2015

De ontwerper en verzamelaar van brillen Moss Lipow zoekt stevig op internet naar aanbiedingen en speurt op verzamelaarsbeurzen en -markten om brillen en foto’s aan zijn omvangrijke verzameling toe te voegen. En dat is meer dan gelukt. Er is namelijk een prachtig boek ontstaan met een belangrijk deel van zijn verzameling in woord en beeld. Ook laat hij meerdere brilontwerpen zien, die behoren tot andere collecties.

Meer dan 500 jaar brillen in een historisch perspectief

Eyewear - A Visual History

Gelijktijdig beschrijft de auteur en verzamelaar ruim 500 jaar historie van de bril en de fascinerende ontwikkelingen in de brillencultuur en in de brillenmode. De teksten zijn in drie talen weergegeven. In het eerste hoofdstuk geeft de auteur een beeld van de eerste berichten waarin er sprake kan zijn van een hulpmiddel om beter te kunnen zien. In de middeleeuwen werden de eerste bruikbare brillen ontwikkeld en was er al ervaring met het slijpen van lenzen. De vele prachtige illustraties maken de beschrijvingen aantrekkelijker.

In het tweede hoofdstuk beschrijft de auteur de snelle modernisering van de bril in de eerste helft van de 20e eeuw en de komst van een geweldige hoeveelheid aan zonnebrillen in de eerste 15 jaar van de 2e helft van de 20e eeuw. De mode doet zijn intrede in de periode 1960-1970 en de bril krijgt bijzondere uitstralingen en modellen. Vanaf rond 1970 breekt een periode van de brillen ontwerper aan, ontstaan er zeer veel brillenwinkels en starten meerdere tijdschriften voor de brillenwereld en klanten van de opticiens. De lezer krijgt een schat aan modellen te zien. Het interessante boek sluit af met een compact verklarend trefwoordenregister en een overzicht van aanvullende literatuur.

ISBN 978-3-8365-2565-7, “Eyewear - A Visual History”, Moss Lipow, Taschen Verlag, 2011, 360 pagina’s.


Gerelateerde artikelen