Magische optische trucs in een boek vol met spelletjes

4 november 2014

Auteur en ontwerper Ron van der Meer is bekend van zijn geweldige pop-up boeken en andere multi-actieve publicaties met een sterke educatieve en onderhoudende inhoud. Op het gebied van visuele illusies en gezichtsbedrog heeft hij een geweldig ontdekboek ontworpen en laten maken. Het spellen- en experimenteerboek Magic Brain biedt iedereen van jong tot oud een vrolijke en spannende manier om te ontdekken hoe het menselijk brein al snel om de tuin geleid kan worden.

Magische optische trucs in een boek vol met spelletjes

Magic Brain

Het is een uitgave geworden vol met flapjes, pop-ups, schuifjes, kaartjes, puzzels, hersenkrakers en gezichtsbedrog. Een boek vol met verbazingwekkende verschijnselen. Naast de hersenkrakers heeft het doeboek groepen als goocheltrucs, optische trucs, optische illusies en een groep betoverend licht. Bij het bladeren naar de optische trucs springt een glimmende spiegel uit het oppervlak en krijgen de kijkers voorbeelden van een anamorfose, een stereogram, een onmogelijke voorstelling en verborgen gezichten. Dankzij een uitgekiend ontwerp kan een echte camera obscura gebouwd worden en kan het experimenteren beginnen.

Ook de eeuwenoude zoötroop geeft een voorstelling. Met het 3D anaglyfenbrilletje is het mogelijk om 3D foto’s te bekijken. Door het trekken aan de vele lipjes zijn er vele illusies te ervaren. Met de kaartjes met kleurwoorden of woordkleuren krijgt elke speler warme plekken door de vele vergissingen tussen de kleur en het woord. De lezers maken voorts kennis met de onmogelijke driehoek, de blinde vlek, onder en boven, perspectivisch bedrog, op-art en het verschijnsel dat er beweging komt in een ogenschijnlijk rustige voorstelling. Het doeboek bevat meerdere klassieke vormen van gezichtsbedrog, een puzzel die nogal eigenaardig in elkaar zit en een wonderlijk voorbeeld van identieke tafels.

ISBN 978-94-6054-070-7, “Magic Brain”, Ron van der Meer, Fontaine Uitgevers, 2010, in een pop-up experimenten uitvoering.


Gerelateerde artikelen