Kaarten met illusies zorgen voor fascinatie en verrassing

30 oktober 2014

Optische illusies verrassen en fascineren. Zij komen in verschillende uitvoeringen voor in tijdschriften, boeken, reclamedruk, op dag- en maandkalenders, op de straat en op kleine en grote speelkaarten. “Total verrückt!” bevat 60 grootformaat kaarten met geweldige voorbeelden van illusies en andere speelse en leerzame fenomenen. De set van 60 stevige kartonnen kaarten wordt geleverd in een aantrekkelijk doosje met een klapdeksel. Door de afmetingen van de kaarten is het mogelijk om met de kaart te spelen met meerdere personen.

Kaarten met illusies zorgen voor fascinatie en verrassing

Total verrückt! Optische Illusionen

Het fenomeen van optische illusies is een vermakelijke bezigheid voor het publiek en voor wetenschappers de basis voor studie en onderzoek. Optische illusies worden uiteindelijk gemaakt door ons brein als een eindresultaat van het samenvoegen van bewuste en onbewuste waarnemingen in combinatie met eerdere kijkervaringen.

Kaarten met illusies zorgen voor fascinatie en verrassing - 2
Twee voorbeelden uit een set van 60 stevige kaarten met vragen, toelichtingen en achtergronden. Op de bovenste kaart staat normaal de rode punt aan de bovenzijde. De kijker ziet dan een heuvel. Draait men de kaart 180˚, dan verschijnt er spontaan een unieke afbeelding van de Barringer-krater in Arizona. De onderste kaart toont het fenomeen van de onmogelijke constructie ‘trap-op en trap-af’. De opdracht is om de eerste trede te vinden.

Met de set kaarten kunnen weer eens ouderwets elkaar verrassen en discussiëren over hetgeen wat wij denken te zien. Voor thuis en op school een nuttig kaartspel om veel te leren over onze waarneming.

ISBN 978-3-86228-096-4, “Total verrückt! Optische Illusionen”, Georg Rüschemeyer, Edition Braus, 2014, 60 illusiekaarten in box.


Gerelateerde artikelen