Realiseren van digitale 3dimensionale vormen

2 februari 2016

Het nieuwe boek in de serie Beeldwereld van onze kennis beschrijft historische feiten en wetenswaardigheden over de overgang van de analoge naar de digitale wereld van vormen en objecten. De lezer maakt onder andere kennis met de prille eerste stappen in de digitale wereld en volgt aan de hand van meerdere bijdragen de fantastische razendsnelle ontwikkeling van het digitale tijdperk.

Realiseren van digitale 3dimensionale vormen

Digitale Form

In het begin van de tachtiger jaren van de 20e eeuw zien we de eerste voorzichtige benadering van digitale beeldopbouw in een speelfilm Tron van Walt Disney, een cultfilm van de digitale revolutie. De digitale “look” was nog van eenvoudige kwaliteit, maar het verschijnsel werd snel geadopteerd! Vorm is als relatiebegrip een samenspel en een bepaalde verhouding tussen materie en stof en kan met andere vormen steeds zichtbaar en meetbaar vergeleken worden.

Voor digitale vormen ligt deze visuele meetbaarheid veel lastiger. In het studieboek geven vooraanstaande auteurs resultaten van onderzoek naar de start, de ontwikkelingen en verschijnselen van de digitale beeldvorming. Ook verandering van digitaal naar analoog is besproken. Onderwerpen als “Vorm en kleur in de digitale mathematica”, “Fraktalen”, “Het dubbele beeld” en “Het elektronische archief”, geven de digitale revolutie op een inspirerende wijze weer.

ISBN 978 3 05 004184 1, “Digitale Form”, Margarete Pratschke, Akademie Verlag, 2007, 104 pagina’s.


Gerelateerde artikelen