Hoe een provincie zich in 200 jaar heeft ontwikkeld

13 februari 2016

In een omvangrijke publicatie geven een fors aantal auteurs een schat aan feiten en gebeurtenissen uit de periode van 200 jaar wordingsgeschiedenis van de Duitse provincie Westfalen, aan de grens van twee Nederlandse provincies. Van het bestaan van Westfalen is al veel langer sprake en duikt regelmatig op in vele documenten, die al veel ouder zijn dan 200 jaar, maar als een politieke eenheid is Westfalen een relatief jonge regio. Het algemene beeld van Westfalen wordt in de regel door clichés bepaald.

Hoe een provincie zich in 200 jaar heeft ontwikkeld

Westfalen in der Moderne 1815-2015

Hammen en pompoenen, kastelen in het water, stuwdammen, kolenmijnen, staalfabrieken en schoornstenen zorgden echter honderden jaren voor een harmonie van natuur en cultuur, economie en maatschappij. Er is echter veel veranderd in Westfalen in de loop van de geschiedenis. In een historisch perspectief krijgt de lezer een boeiend beeld van alle veranderingen in de grote steden, het kolen- en staallandschap met alle gebouwen en informatie over alle politieke en sociale conflicten.

Het boek bevat een schat aan afbeeldingen in zwart/wit, grafieken en tabellen uit alle geledingen van kunst, cultuur, economie, maatschappij en moderne ontwikkelingen. Afbeeldingen in kleur in een katern geven een extra accent aan de publicatie, die tevens dient als catalogus bij een gelijknamige reizende expositie. De expositie vindt momenteel plaats tot en met 28 februari 2016 in het Museum voor Kunst en Cultuurgeschiedenis aan de Hansastraat 3 in D-44137 Dortmund.

ISBN 978-3-402-13023-0, “Westfalen in der Moderne 1815-2015”, Karl Ditt en anderen, Aschendorff Verlag, 2015, 864 pagina’s.


Gerelateerde artikelen