Het boeiende leven bij filmprojectoren

24 december 2015

Tussen 2002 en 2007 bracht de Belgische fotograaf Jean-Paul Deridder vele uren door in bioscopen in het Duitse Rijnland en in België. Met zijn fotocamera legde hij een deel van de gouden tijden van het filmtheater en de kostbare en kolossale filmprojectoren op grootformaat foto’s vast. In het bijzonder fotografeerde hij de mensen die met zoveel liefde werken met de films, de spoelen en de projectoren in vaak kleine benauwde en warme ruimten.

Het boeiende leven bij filmprojectoren

Cinema: Jean-Paul Deridder

Het geheel van zijn speurtochten langs de juwelen van de filmindustrie werd met succes getoond in een tentoonstelling in het Foto Museum Provincie Antwerpen. Op een uitstekende en indringende wijze heeft hij de nostalgie van het filmbedrijf in de bioscoop zeer scherp en met veel liefde voor het uitstervende beroep van de filmvertoner op beelden vastgelegd. In de bijbehorende catalogus laat hij enkele van deze pioniers, liefhebbers en vooral deskundigen van het filmtheater aan het woord over hun fascinerende werk en de zorgen voor een feilloze filmvoorstelling.

Het fotoboek toont op verhalende wijze de geschiedenis van de bioscoop vanuit de hoogtijdagen tot en met een langzame ondergang van familiebedrijven en privé-filmtheaters. Met enige weemoed moeten we constateren dat moderne multimediale middelen meerdere kleine filmtheaters nu en in de toekomst zullen laten verdwijnen en er maar enkele nostalgische bioscopen zullen overblijven. Een document voor liefhebbers van de authentieke film.

ISBN 978 3 7757 2051 9, “Cinema: Jean-Paul Deridder”, Thomas Zander, Hatje Cantz Verlag, 2007, 120 pagina’s.


Gerelateerde artikelen