Veranderingen in Parijs op foto's vastgelegd

30 januari 2016

Tussen 1888 en 1927 fotografeerde de internationaal bekende fotograaf Eugène Atget op zeer veel locaties de prachtige gevels, huizen, beelden, tuinen, straten, pleinen en monumenten in Parijs. Hij gaf zijn met zorg gekozen voorstellingen een geweldige kwaliteit en uitstraling mee. Zijn opnamen laten de boeiende opbouw van een wereldstad op een aantrekkelijke wijze zien. Duizenden foto’s heeft hij aan vele openbare fotoarchieven toegevoegd. Door zijn werk behoort hij tot één van de meest invloedrijkste fotografen van de 20e eeuw.

Veranderingen in Parijs op foto's vastgelegd

Paris changing: revisiting Eugene Atget's Paris

Het grootste deel van het werk in het historische gedeelte van Parijs is in opdracht gemaakt en werd verkocht in het Musée Carnavalet. Ook verkocht hij zijn werk aan instituten en bibliotheken. Bij een bezoek aan het moderne Parijs en de herinnering aan de mooie historische opnamen van Atget, stond de fotograaf Christopher Rauschenberg in 1989 oog in oog met een bijzonder gevormd hekwerk, dat hij zich herinnerde van een foto van Eugène Atget.

Hij fotografeerde het hek vanuit een overeenkomende positie en vroeg zich af of er nog meer identieke situaties te ontdekken vielen in Parijs. Op die vraag kreeg hij al snel een positief antwoord en fotografeerde hij meerdere objecten. In 1997 en 1998 werd Parijs meerdere malen bezocht en fotografeerde Rauschenberg ruim 500 buitenscènes en ging met een geweldige schat aan de slag, om er uiteindelijk ruim zeventig op een bijzondere wijze in beeld te brengen in een speciaal voor dit doel geschreven fotoboek.

Elke historische opname aan de linkerzijde van het boek heeft een huidig beeld opgeleverd. De evolutie van een stad is daarmee op een creatieve wijze in beeld gebracht en zijn daarmee getuigen van menselijke ingrepen. Enkele artikelen over het leven van Eugène Atget maken dit inspirerende fotoboek compleet. Een bezoek aan Parijs zal na het lezen van de artikelen en het kijken naar de prachtige foto’s een nieuwe inhoud meekrijgen.

ISBN 978 1 56898 680 7, “Paris changing: revisiting Eugene Atget’s Paris”, Christopher Rauschenberg, Princeton Architectural Press, 2007, 192 pagina’s.


Gerelateerde artikelen