Dimensies en ordening centraal bij ruimten

28 januari 2016

In de boekenserie “Beeldwereld van onze kennis” verscheen dit jaar onder de titel “Systemische Räume” deel 5.1. Elk jaar verschijnen er 2 delen met onderwerpen uit verschillende onderzoeksprojecten aan het Hermann von Helmholtzcentrum in Berlijn. De inhoud van de informatieve boekjes is uiterst begrijpelijk en leerzaam geschreven, ruim geïllustreerd en heeft een wetenschappelijk karakter.

Dimensies en ordening centraal bij ruimten

Systemische Räume

Met het begrip “systematisch” in de titel van het nieuwe boek wordt ingegaan op de ordening en organisatie van gesloten of bijna gesloten dimensionale ruimten. Het begrip ruimte is vrij gedimensioneerd tussen imaginaire en fysieke ordening van voorwerpen en objecten of zelfs van scheepsruimten en de sociale ruimten van woongebieden. Deskundigen uit het vak geven elk door een specifieke benadering van het thema Systematische Ruimte een bijna filosofische verhandeling.

De lezer vindt onder andere de titels “Indelen van ruimten”, “Over de kunst om aan land te navigeren”, “Kunst en Cybernetica” en “Een beeld en zijn geschiedenis”. In de inleiding van dit bijzondere onderwerp is gerefereerd naar een verhandeling van Gottfried Wilhelm Leibniz. Hij geeft de ruimte het beeld mee als de wetenschap van een lichaam. In deze ruimte dienen de karaktereigenschappen ervan als een navigatiemiddel. Voor de liefhebbers!

ISBN 978 3 05 004354 8, “Systemische Räume”, Gabriele Werner, Akademie Verlag, 2007, 100 pagina’s.


Gerelateerde artikelen