Museum Heidenheim toont moderne kunst

29 januari 2016

In 1902 stichtte de kunstzinnige en zeer rijke zakenman Karl Ernst Osthaus een privé museum voor hedendaagse kunst in een voor die tijd revolutionair concept. Hij liet de Belgische architect Henry van de Velde het geheel ontwerpen. Door een fascinerende ambiance van de organische binnenarchitectuur en de inrichting van de expositiezalen komen de moderne werken van toonaangevende kunstenaars bijzonder tot hun recht.

Museum Heidenheim toont moderne kunst

Werke der klassischen Moderne

Het was daarmee het eerste museum voor moderne kunst in Duitsland, dat werken van kunstenaars toont, die ook nu nog behoren tot een groep van bekende vertegenwoordigers van moderne kunst in de 20e eeuw. De collectie omvat onder andere werk van Pierre-Auguste Renoir, Aristide Maillol, Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel en Karl Schmidt-Rotluff, alsmede van leden van de kunstgroep “Blauwe Rijder”, zoals Alexej von Jawlensky, Franz Marc en August Macke.

Na de tweede helft van de 20e eeuw werd de verzameling uitgebreid met werk van Christian Rohlfs, Otto Dix, Oskar Schlemmer, Max Beckmann en Lionel Feiniger. In het kader van een forse uitbreiding van het huidige Karl-Ernst-Oshaus Museum werd de collectie getoond tot en met 2 december 2007.

ISBN 3 926242 49 3, “Werke der klassischen Moderne”, Birgit Schulte en Rainer Stamm, Neuer Folkwang Verlag, 2006, 103 pagina’s.

Kunstmuseum Heidenheim, Marienstrasse 4, D-89518 Heidenheim, www.kunstmuseum@heidenheim.de.


Gerelateerde artikelen