Vincent van Gogh als genie, schrijver en wereldwonder

22 januari 2016

Ondanks het beschikbaar zijn van een grote hoeveelheid aan biografisch materiaal over de opwindende Vincent van Gogh, is het auteur Julian Bell ruimschoots gelukt daar een zeer interessante publicatie over het leven en werk van deze internationaal beroemde kunstschilder aan toe te voegen. Met verrassende en fascinerende teksten neemt hij de lezer mee naar het innerlijke van een voortreffelijke brievenschrijver en tevens een zonderlinge kunstschilder.

Vincent van Gogh als genie, schrijver en wereldwonder

Van Gogh

Het is vooral de correspondentie met zijn broer, die een uitzonderlijk beeld schetst over het geestelijk leven en zijn liefde om te schilderen en te tekenen. De auteur citeert op onderhoudende wijze gedeelten uit de tekst van enige honderden brieven van de briefwisseling tussen Vincent en zijn broer Theo. Juist door die brieven is een compleet ontstaan over zijn korte en explosieve creatieve leven en de mate van zijn psychische stoornissen, familieverhoudingen en onenigheden met kunsthandelaren. Vincent van Gogh kende slechts een korte periode als kunstenaar.

In zijn tienjarige carrière als kunstenaar realiseerde hij ruim 2100 schilderijen, tekeningen en grafische werken. Van zijn gehele werk verscheen in het verleden een catalogus. Ook zijn er verschillende wetenschappelijke publicaties die ingaan op de werken. Bovendien is er een volledige editie van de door Vincent geschreven brieven gepubliceerd. In het boek van Julian Bell komt het fascinerende leven van Vincent op een bijzonder aantrekkelijke wijze in beeld.

ISBN 978-90-468-1985-2, “Van Gogh”, Julian Bell, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2015, 224 pagina’s.


Gerelateerde artikelen