Nederlandse fotografie als boeiend panorama

24 oktober 2015

De openingstentoonstelling “Dutch Eyes” in het feestelijk geopende Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, gaf vanaf 2007 een boeiend en inspirerend beeld over de ontwikkelingen en resultaten in de Nederlandse fotografie vanaf 1839 tot heden. De samenstellers van deze eerste grote fototentoonstelling gaven een fascinerend breed panorama van de enorme beeldkracht in de foto’s van onder andere Inez van Lamsweerde, Rineke Dijkstra, Anton Corbijn, Ed van der Elsken, Paul Citroen, Erich Salomon en Eduard Isaac Asser.

Nederlandse fotografie als boeiend panorama

Dutch Eyes. A Critical History of Photography in the Netherlands

Dit zijn slechts enkele beroemde namen van fotografen uit de lange traditie van de Nederlandse fotokunst. In de tentoonstelling zagen de bezoekers veel werk van deze ook in de internationale kringen van de fotografie bekende Nederlanders. Daarnaast bevatte het concept van Dutch Eyes een veelvoud van fotowerken van vele anderen, die met hun fotocamera’s het dagelijks leven op de gevoelige plaat hebben vastgelegd. Bij de tentoonstelling is een zeer omvangrijk fotoboek als catalogus verschenen om ook na één of meerdere bezoeken aan het fotomuseum in het gebouw Las Palmas te genieten van de enorme scheppingskracht van bekende en onbekende Nederlanders.

Het nieuwe fotoboek is een retrospectief van de Nederlandse fotografie en is een perfecte aanvulling op de driedelige uitgave Fotografie in Nederland, waarin een beeld is gegeven over de fotografie tot en met 1975. De periode daarna is nu meegenomen in het nieuwe fotodocument voor de liefhebbers van en professionals in de wereld van de beeldcultuur. Ook studenten op de fotoacademie en andere multimedia opleidingen hebben met dit fotoboek een juweel van de fotografie in handen.

Nederlandse fotografie als boeiend panorama - 2

Een team van deskundigen uit de wereld van de fotografie zorgde voor een breed beeld over de culturele, technologische en economische betekenis van de Nederlandse fotografie in onze samenleving. In de proloog geeft auteur Frits Gierstberg een overzicht over de fotografie in ons land van 1990 tot 2006. De geschiedenis van de fotografie staat in tien hoofdstukken op een aantrekkelijke wijze beschreven en is met grootformaat foto’s rijk geïllustreerd. De lezer ziet dolle, dwaze, serieuze, indrukwekkende, verdrietige, sensuele, onroerende, stoere en misdadige ogenblikken uit het leven. De uitgevers hebben dit boek opgedragen aan Hein Wertheimer (1913-1997) en aan Paula Vaandrager (1954-2003). Het boek is verschenen in een Nederlandse en een Engelse editie en is verkrijgbaar in de winkel van het museum en bij de erkende boekhandel.

ISBN 978 3 7757 1950 6, “Dutch Eyes. A Critical History of Photography in the Netherlands”, Flip Bool, Mattie Boom, Frits Gierstberg, e.a., Hatje Cantz Verlag, 2007, 576 pagina’s.

Nederlands Fotomuseum in Las Palmas, Wilhelminakade 332, NL-3072 AR Rotterdam, www.nederlandsfotomuseum.nl.


Gerelateerde artikelen