3D beelden door gebruik perspectief

15 april 2013

Onze visuele waarneming en herkenning van personen, dieren, voorwerpen, objecten, bouwwerken en vergezichten is voornamelijk gebaseerd op het leerproces van het realiseren van en omgaan met het verschijnsel perspectief. Al in ons kinderspel ervaren wij perspectief bij het op afstand bekijken van objecten, personen en dieren. Alleen is de kennis erover nog niet bekend en in het algemeen worden kinderen in schoolverband geleerd hoe het perspectief in onze cultuur is ontstaan en hoe wij daar nu mee kunnen omgaan.

3D beelden door gebruik perspectief

Perspektive: Arbeitshefte Kunst für die Sekundarstufe I

Van het leerboek ‘Perspektive’ verscheen onlangs een nieuwe druk. Alle elementen van het perspectief zijn helder besproken en rijk voorzien van illustraties. Het perspectief heeft zich als ontwerp- en tekenmethode voornamelijk ontwikkeld in de architectuur, bouwkunde, beeldhouwkunst en schilderkunst. De lezer maakt kennis met de middelen en methoden om vlakke voorstellingen om te vormen tot ruimtelijke voorstellingen op het platte vlak. Bij de verdere presentaties en uitwerkingen van het thema perspectief gaat het hierbij om vormen van een geconstrueerde projectie op basis van de principes van parallel, scheve en centrale projectie. Ook speciale vormen van perspectief, zoals het vogel-, normaal- en kikkerperspectief komen aan de orde in dit bijzonder goede les- en demonstratiemateriaal voor het middelbaar onderwijs.

Bekend is het gebruik van hulpmiddelen om personen te tekenen of te schilderen. Albrecht Dürer gebruikte een venster met hulplijnen. Ook zijn van andere grafici voorbeelden gegeven. In het spel met perspectief speelt het werk van graficus M.C. Escher een hoofdrol en wordt het verschijnsel van het optische bedrog uitgebreid behandeld. Het principe van onze visuele waarneming is eveneens uitgebreid behandeld en voorzien van verrassende plaatjes.

De lezers maken in het laatste hoofdstuk tevens kennis met interessante gebeurtenissen en feiten uit de geschiedenis van de schilderkunst en de kunst van het perspectief en met name het daarbij weergeven van personen en constructies in schilderijen en tekeningen. De educatieve uitgave is ook aantrekkelijk voor liefhebbers van kunst en optische illusies en andere fenomenen.

ISBN 978-3-12-206050-3, “Perspektive”, Ulrich Hamm, Ernst Klett Schulbuchverlag, 2012, 48 pagina’s


Gerelateerde artikelen