Aandacht voor Bauhaus in Museum Dr8888 Drachten

8 november 2019

In het Museum Dr8888 laat de expositie “Bauhaus en Drachten” zien hoe architect en kunstschilder Theo van Doesburg instrumenteel was in veranderingen in het werk van studenten en docenten aan het vermaarde staatsinstituut Bauhaus. Ook zijn invloed op de koerswijziging van de programmering van Bauhaus vanaf de tijd dat de verplaatsing van het instituut van Weimar naar Dessau plaatsvond in 1925 is in beeld gebracht door de makers van de expositie, die van 17 november 2019 tot en met 15 maart 2020 te bezoeken is.

Aandacht voor Bauhaus in Museum Dr8888 Drachten

Museum Dr8888

Zij doen dat door onder andere ontwerpen van Van Doesburg te tonen die hij maakte voor zijn projecten in Drachten en die hij verwerkte in zijn colleges in Weimar. De expositie “Bauhaus en Drachten” is ontstaan in samenwerking met het Heinrich Neuy Bauhaus Museum in de Duitse stad Steinfurt-Borghorst. Ook te bezoeken is de museumwoning Van Doesburg-Rinsemahuis. Kijk voor informatie over de locatie en een bezoek aan de woning op de website van het museum.

Parallel aan de genoemde expositie toont het museum in een expositie werken van Monika Buch. Zij volgde kunstonderwijs aan de Hogeschool voor Vormgeving in Ulm (D), een kunstopleiding die inhoudelijk in het verlengde ligt van Bauhaus.

Museum Dr8888 is in het bezit van een belangrijke verzameling werken uit de roemruchte avant-gardestromingen van de 20e eeuw, zoals die van De Stijl en Dada. Theo van Doesburg is een van de oprichters van De Stijl en ontwierp op verzoek van de gemeente-architect voor 16 middenstandswoningen aan de Torenstraat in Drachten een kleuroplossing.

Museum Dr8888, Museumplein 2, NL-9203 DD Drachten, www.museumdrachten.nl.