Fenomeen van duizeligheid bij het zien van bewegingen

7 november 2019

Vanaf zaterdag 23 november 2019 start de expositie “Vertigo. Op Art en het effect op duizeligheid” in het moderne Kunstmuseum Stuttgart. De expositie, tot en met zondag 19 april 2020, presenteert de op art als een kunststijl, die door visuele strategieën - van geometrische patronen tot en met het licht in alle mogelijke verschijningsvormen -, via gemanipuleerde waarneming en optische illusies een actieve dialoog tussen werk en toeschouwer in gang heeft gezet.

Fenomeen van duizeligheid bij het zien van bewegingen

Vertigo Op Art

De kunstenaars beperken zich niet tot het zien, maar mikken op een emotionele en totale belevenis van onze visuele waarneming. Met rond 120 kunstwerken, objecten en begaanbare opstellingen en installaties uit een periode van de late 1950-er jaren tot 1970 toont het museum werk van onder andere kunstenaars Gianni Colombo, Bridget Riley, Nicolas Schoeffer, Victor Vasarely en van vele anderen.

Fenomeen van duizeligheid bij het zien van bewegingen - 2 Fenomeen van duizeligheid bij het zien van bewegingen - 3
Afb.1 De voorzijde van de uitnodigingskaart voor de opening van de expositie.Afb.2 Postzegels lenen zich er voor om verzamelaars en gebruikers van postzegels te informeren of mee te laten delen in de aantrekkingskracht van een boeiende hobby: postzegels met optische illusies.

Een belangrijk onderdeel van de expositie is de aandacht voor kunst uit de periode van de 15e tot ver in de 18e eeuw, in relatie tot onze visuele ervaringen en optische illusies en bewegende beeldeffecten. Bij de expositie hoort tevens een eerder verschenen mooi uitgevoerde catalogus. Voor de actieve bezoekers staan er meerdere lezingen, voordrachten, rondleidingen en workshops op het programma. Ook zijn er educatieve bijeenkomsten gepland voor jongeren en scholieren. In een volgende nieuwsbrief OF zullen wij uitgebreid berichten over “Vertigo Op Art”.

Kunstmuseum Stuttgart, Kleiner Schlossplatz 1, D-70173 Stuttgart, www.kunstmuseum-stuttgart.de.


Gerelateerde artikelen