Aandacht voor Jos de Mey in tijdschrift voor wiskundigen

14 augustus 2023

In samenwerking met de hoofdredacteur en eindredacteur van Euclides, het Nederlandse vakblad voor de wiskundeleraar en tevens orgaan van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, verscheen in Euclides nr.6 in mei 2023 een artikel over de schilderijen van kunstenaar Jos de Mey (1928-2007). De inhoud van het artikel is een eerbetoon aan de Vlaamse kunstschilder, die we dit jaar extra herdenken omdat hij 95 jaar geleden geboren is.

Aandacht voor Jos de Mey in tijdschrift voor wiskundigen

Kijk in het virtuele Museum Tesseract van Stichting Ars et Mathesis.

De hoofdredacteur van onze nieuwsbrief Optische Fenomenen neemt de lezers mee naar een illusionistische wereld, waarin de kunstenaar zijn ideeën van onmogelijke figuren en onmogelijke bouwconstructies kon realiseren. Daardoor bouwde hij als binnenhuisarchitect een geweldige reeks aan constructies, die alleen maar op zijn doeken konden ontstaan en bestaan en er toch realistisch genoeg uitzien om ze in de echte wereld neer te zetten.

Maar helaas zal dat niemand lukken. Het uitgebreide artikel is ruim voorzien van afbeeldingen van gerealiseerde kunstwerken, voornamelijk ontstaan in zijn atelier in Zomergem in de omgeving van Gent. Voor Optische Fenomenen een bijzondere eer om promotie te maken voor de kunst van Jos de Mey en dat juist in het Escher-jubileumjaar 2023. Jos de Mey was een groot fan van de illusionistische werken, vlakverdelingen en het grafische oeuvre van M.C. Escher.

In een van de ‘digitale’ zalen van het Ars et Mathesis Virtueel Museum Tesseract zijn schilderijen van Jos de Mey te zien. In de webshop van de site van Optische Fenomenen (www.optischefenomenen.nl) zijn diverse boeken met optische en visuele illusies verkrijgbaar. Tevens is het kunstboek met werk van Jos de Mey te koop.


Gerelateerde artikelen