Magische verschijning van visuele en optische illusies

5 oktober 2023

Van de oorspronkelijke publicatie onder de titel “Het begoochelde oog” (1986) zijn inmiddels vele vertalingen verschenen en in bijna even zoveel varianten van de bijbehorende titelpagina’s uitgevoerd. Uit de OF-boekencollecties tonen wij er drie.

Magische verschijning van visuele en optische illusies

Le monde des illusions d’optique

De publicatie is geschreven door Bruno Ernst (een pseudoniem van Hans de Rijk) en is één van de eerste boeken, die volledig in het teken staan van het visuele spel en de magie van optische illusies en andere optische fenomenen, die tot doel hebben om ons op het verkeerde been te zetten bij het waarnemen van bijzondere constructies of sommige geometrische figuren.

Op de titelpagina van de Nederlandse publicatie is een afbeelding afgedrukt waarop een onmogelijke architectonische constructie van architect en kunstenaar Jos de Mey is weergegeven. Op de twee andere boeken staat een constructie van een onmogelijke driehoek van Zweedse kunstenaar Oscar Reutersvärd, die hij de titel “Hommage aan Bruno Ernst” mee gaf.

Magische verschijning van visuele en optische illusies - 2 Magische verschijning van visuele en optische illusies - 3

Hans de Rijk en Oscar Reutersvärd waren bevriend. Het boek geeft op een heldere en fascinerende wijze uitleg over het fenomeen van de optische illusie in de kunst. Ook maakt de lezer kennis met vele soorten illusies.

ISBN 978-3-8228-0538-1, “Le monde des illusions d’optique”, Bruno Ernst, Taschen Verlag, 1992, 95 pagina’s.