Werken van Maurits Escher en René Magritte inspireren

29 januari 2023

In vele gesprekken en tijdens de meerdere bezoeken aan zijn woonhuis en atelier in het Vlaamse Zomergem werd mij al snel duidelijk dat de Belgische kunstschilder Jos de Mey gecharmeerd was van de fascinerende illusionistische kunstuitingen van Maurits C. Escher en van René Magritte. Jos de Mey liet zich dan ook gemakkelijk inspireren bij zijn ontwerpen van nieuwe geschilderde kunstwerken, die in het algemeen ontstonden vanuit een getekend ontwerp in kleur in één van zijn vele schetsboeken.

Werken van Maurits Escher en René Magritte inspireren

Jos de Mey werd 95 jaar geleden geboren in 1928.

Het jaar 2023 wordt kijkend naar de geboortejaren van Escher, Magritte en De Mey een herdenkingsjaar rondom het leven en werk van deze drie bijzondere kunstenaars. Magritte en Escher zijn beide 125 jaar geleden geboren in 1898 en Jos de Mey werd 95 jaar geleden geboren in 1928.

Werken van Maurits Escher en René Magritte inspireren - 2 Werken van Maurits Escher en René Magritte inspireren - 3 Werken van Maurits Escher en René Magritte inspireren - 4

Jos de Mey vertelde mij dat hij kennismaakte met het werk van Escher tijdens een bezoek aan een expositie met werken van Escher in Den Haag. Met de Belgische kunstschilder René Magritte bouwde Jos de Mey een vriendschappelijke relatie op. Zij spraken elkaar af en toe. In ons drieluik een schilderij van Jos met kenmerken van Magritte en een schilderij van Jos met een verwijzing naar Escher.


Gerelateerde artikelen