Perspectief als hulpmiddel en methode

2 februari 2024

In algemene zin omvat het begrip “Perspectief” het geheel van een hulpmiddel en een methode, waarmee het realiseren van een voorstelling van een object in een ruimte op één vlak mogelijk is. Het Duitstalige schoolboek “Perspektive” van auteur Ulrich Hamm beschrijft op een uitgebreide en leerzame wijze het fenomeen perspectief. Van begin tot het eind blijft de lezer geboeid door de overzichtelijke manier van het behandelen van de grondbeginselen en de praktische toepassingen van perspectief.

Perspectief als hulpmiddel en methode

Verrassend is het schilderij van William Hogarth “Het valse perspectief”.

De auteur start zijn educatieve reis met een beschrijving van de middelen en methoden om voorstellingen in perspectief te construeren. Telkens kijkt hij vanuit het verleden naar het heden en beschrijft de ontwikkelingen en haalt alvast het fenomeen optische verwisseling aan. Natuurlijk ontbreekt het bekende plaatje van Albrecht Dürer niet.

Op dit plaatje werkt hij aan een tekening met behulp van een eigen constructie. Bij een serieuze aanpak van de leer van het perspectief hoort ook een gedeelte over het vaaak aangename spel met het valse perspectief, zoals dat van het principe van trompe-l’oeil, anamorfosen en optische illusies. Het conflict tussen driedimensionale taferelen en het platte tekenvlak heeft Maurits C. Escher op een voortreffelijke wijze opgelost.

Perspectief als hulpmiddel en methode - 2

Verrassend blijft nog steeds het schilderij van William Hogarth “Het valse perspectief”. Met het voorbeeld van een vouwfiguur van een onmogelijk figuur is het mogelijk zelf een constructie te vouwen. Daarna bespreekt de auteur de grondbeginselen van de visuele waarneming en eindigt met een overzicht van het gebruik van perspectief in de kinst. De tekst is ruim voorzien van vele zwart/wit- en kleurenillustraties. Een zeer begrijpelijk studieboekje voor het voortgezette onderwijs.

ISBN 3-12-206050-7, “Perspektive”, Ulrich Hamm, Kett Schulbuchverlag, 50 pagina’s.


Gerelateerde artikelen