Aanwinsten voor Jos de Mey kunstcollectie op postzegels

12 februari 2019

Voor verzamelaars van postzegels met het thema “Optische illusies op postzegels” is recent een serie van twee speciaal gedrukte frankeergeldige zegels met kunstwerken van Jos de Mey verschenen. De Belgische kunstschilder Jos de Mey (1928-2007) is vooral bekend geworden door zijn schilderkunst van illusionistische constructies en de toegevoegde iconische afbeeldingen van wereldbekende kunstenaars als Dürer, Dalí, Magritte, Ensor, Bruegel, Escher en Mondriaan.

Aanwinsten voor Jos de Mey kunstcollectie op postzegels

Illusionistische constructies van Jos de Mey

Ondanks zijn vaste ontwerppatroon van onmogelijke figuren, bouwwerken en constructies wist Jos de Mey in zijn oeuvre een fascinerende diversiteit in vormgeving en kleuren aan te brengen. Zijn beelden op zijn schilderijen zijn stuk voor stuk juwelen om te zien, te bewonderen en om tentoon te stellen in een museale omgeving. Op linker postzegel is het schilderij “UFO over Flanders country” uit het jaar 2005 en op rechter postzegel het schilderij “Eigenaardig architektuurtje met kristallo-grafisch kunstwerk” eveneens uit het jaar 2005 afgebeeld.

Aanwinsten voor Jos de Mey kunstcollectie op postzegels - 2 Aanwinsten voor Jos de Mey kunstcollectie op postzegels - 3 Aanwinsten voor Jos de Mey kunstcollectie op postzegels - 4

Liefhebbers van optische illusies in de kunst en in het bijzonder van de werken van Jos de Mey kunnen tevens uitgebreid kennismaken met een deel uit het oeuvre van de schilder door het grote kunstboek “Jos de Mey”. In het boek zijn 225 door Jos de Mey geschilderde werken afgebeeld. De kunstwerken maken in het algemeen deel uit van privékunstcollecties en familiebezit in binnen- en buitenland.

Het kunstboek bevat een afbeelding van het laatste onvoltooide schilderij, schetsen uit zijn omvangrijke hoeveelheid schetsboeken, een beschouwing over het fenomeen van optische illusies, een aantal beschrijvingen van Jos de Mey zelf over zijn schilderkunst en een aantal kunstbeschouwingen. Het boek is te koop via OF-site. In “Bomen van Pythagoras” laat Jos de Mey zijn fantasie de loop en presenteert variëties op de boom van Pythagoras. Het boek van BASF bevat 100 afbeeldingen.


Gerelateerde artikelen