Cultuurhuis van BASF als plaats voor kunst & cultuur

16 augustus 2019

Het chemische concern BASF vierde haar 150-jarig bestaan in 2015. Voor OF aanleiding om een jaar daarvoor contacten te leggen met de culturele vertegenwoordiging bij deze onderneming om samenwerking te vinden voor het organiseren van een expositie met de kunstwerken van de Belgische illusionistische schilder Jos de Mey (1928-2007).

Cultuurhuis van BASF als plaats voor kunst & cultuur

Cultuurhuis BASF Schwarzheide GmbH

In de BASF vestiging in Schwarzheide in het oosten van Duitsland hebben wij in samenwerking met de groep verzamelaars en de leiding van het Cultuurhuis BASF Schwarzheide GmbH onder de titel “Aussichtsreich” een mooie expositie georganiseerd met 100 werken van de kunstenaar. Bij de expositie is een prachtige compacte catalogus uitgekomen met catalogusnummer 62. Alle tot nu toe verschenen catalogi bespreken wij in OF.

Het is nu de beurt aan nummers 66 t/m 69. Onder de titel “Weisse Reise in de Farbe” (cat.66) was er aandacht voor kunstwerken van Frank Michaelis. Parallel was ook het werk van leerlingen van de beroemde Meissner Zeichenschule te bewonderen. Een diversiteit aan motieven en onderwerpen op werken van hoge kwaliteit. In cat. 67 krijgt de lezer een kunstzinnige benadering van Klaus Lomnitzer onder de titel “Onder en boven molshopen”.

Cultuurhuis van BASF als plaats voor kunst & cultuur - 2 Cultuurhuis van BASF als plaats voor kunst & cultuur - 3 Cultuurhuis van BASF als plaats voor kunst & cultuur - 4
Een presentatie van catalogi van exposities in het Cultuurhuis van BASF Schwarheide GmbH.

Met veel geduld en een kunstzinnige interpretatie is het kunstenaar gelukt om prachtige werken van natuurfenomenen te realiseren. Met “Sichtkontakt” (cat.68) bracht BASF een expositie met realistische werken van kunstenaar Joseas R. Helmes. De werken tonen een gekozen uit zijn waarneming en zijn persoonlijke aandacht voor kijken en zijn zicht op het gekozen motief.

Er is een harmonieuze driedeling tussen de stad-land-mens. De geschilderde stadsgezichten, waarin Berlijn een hoofdrol heeft, zijn de beelden realistisch met een duidelijke rol voor het schilderkwastje. In catalogus “Farbe rockt” (cat.69) maken we kennis met het temperamentvolle magisch realisme in kunstwerken van Mandy Friedrich. Het ruige van rockmuziek is zichtbaar.


Gerelateerde artikelen