Jos de Mey schilderde werken tussen schijn en werkelijkheid

28 augustus 2019

In het tweede kwartaal van 2019 bracht Wiskunde & Onderwijs nr.178, een publicatie van de Vlaamse Vereniging van Wiskundeleraars, een kunstzinnige bijdrage onder de titel “Hommage aan Vlaamse kunstschilder Jos de Mey”. Daarin geeft Jan M. Broeders, de redacteur en uitgever van Optische Fenomenen, een uitgebreid beeld over het leven en werk van de Belgische kunstschilder van illusionistische kunst Jos de Mey (1928-2007).

Jos de Mey schilderde werken  tussen schijn en werkelijkheid

Wiskunde & Onderwijs

Zijn ontwikkeling van binnenhuisarchitect, meubelontwerper, docent, kleurendeskundige en kunstschilder met voorkeur voor onmogelijke figuren en het visuele spel tussen schijn en werkelijkheid is nu voor eeuwig vastgelegd in zijn prachtige en boeiende kunstwerken.

Jos de Mey schilderde werken  tussen schijn en werkelijkheid - 2 Jos de Mey schilderde werken  tussen schijn en werkelijkheid - 3
Een opmerkelijk detail uit het grote schilderij dat afgebeeld is op Wiskunde & Onderwijs nr. 178, met de titel “UFO over Flanders Country”, 2005, 50 x 40 cm, project nr. 35/32 door Jos de Mey. Het afgebeelde huisje met bijgebouwen geeft het boerderijtje in Zomergem weer, zoals de familie De Mey het geheel aankocht.

Het artikel bevat kunstbeschouwingen van Jos de Mey zelf en geeft de auteur een beeld van zijn persoonlijke herinneringen aan Jos de Mey, met wie hij vele jaren contacten onderhield. Het forse artikel in Wiskunde & Onderwijs bevat tevens een aantal afbeeldingen van schilderwerken en publicaties met zijn werk.

Wiskunde & Onderwijs is het driemaandelijks tijdschrift voor het Vlaamse wiskundeonderwijs en is een publicatie van de Vlaamse Vereniging van Wiskundeleraars (www.vvwl.be).