Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (8c)

9 september 2019

De lezer maakt kennis met enkele klassieke illusies en kan door een gedetailleerde instructie al snel aan de slag gaan met eigen optisch bedrog. Het geheel is rijk geïllustreerd met afbeeldingen van werk van onder andere Jos de Mey, Sandro Del Prete en Dirk Huizer en met eigen ontwerpen van Bruno Ernst en sluit af met een figuur van Möbius. Een waardevol boekje voor de liefhebbers van optische illusies.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (8c)

In het wiskunde tijdschrift voor jongeren Pythagoras verschijnen ook regelmatig artikelen waarin de optische illusie centraal staat. Op de titelpagina’s van de uitgaven van december 1985 en november 1986 staan twee unieke prenten, die goed het effect van optisch bedrog laten zien. Elk hoekje van elke tekening klopt met de werkelijkheid, alleen ontstaat er een fascinerend geheel wanneer we de afzonderlijke hoekjes samenvoegen tot een geheel.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (8c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (8c) - 3
Pythagoras december 1985, Pythagoras november 1986, De Belgische kunstschilder Jos de Mey (1928-2007) werd in ons land bekend door zijn deelname aan verschillende exposities in onder andere Utrecht en Amsterdam en zijn bezoeken aan de jaarlijks te organiseren Ars et Mathesis studie- en informatiedag. Een groot deel van zijn oeuvre aan schilderijen is samengebracht in een dik boek Jos de Mey, dat te koop is in de webshop van OF.

Leuke boekjes om te hebben, te bestuderen en om inspiratie op te doen voor een verdere studie. Door te snuffelen op verzamelbeurzen, in piekfijnwinkels en op 2e handsmarkten komt u deze boekje tegen.

De grote bekendheid met optische illusies in Nederland is zonder twijfel te danken aan inspanningen van Hans de Rijk in zijn artikelen, bijdragen aan tijdschriften, het organiseren van een internationale kunstexpositie in Utrecht in 1986, zijn boeken en zijn vele drukbezochte voordrachten.