BASF Schwarzheide schept ruimte voor kunstexposities

11 september 2019

Op het grote chemische complex van het internationaal operende bedrijf BASF in de Duitse stad Schwarzheide heeft het bedrijf de beschikking over het Cultuurhuis voor het organiseren van kunstexposities en andere culturele activiteiten. Sinds wij in samenwerking met de kunstcommissie van de Cultuurafdeling een bij het publiek gewaardeerde kunstexpositie met 100 werken van de Belgische kunstschilder Jos de Mey (1928-2007) georganiseerd hebben, is een relatie met BASF blijven bestaan.

BASF Schwarzheide schept ruimte voor kunstexposities

Cultuurhuis BASF Schwarzheide GmbH

Wij bespreken in meerdere nieuwsbrieven alle zestien verschenen catalogi met een kunstschat aan stijlen, motieven en genres. In het algemeen heerst er een geweldige chaos in de voorstellingen van kunstenaar Robert Matthes (cat.70). De apen lijken het heel gezellig te hebben in de rommelige samengestelde mensenwereld. Kijkers naar zijn kunstwerken zullen drukke momenten beleven en volledig verrast worden door de fascinerend magische details.

De catalogus van Sylvia Barbolini voor de expositie “Gedanken Mobiles” is extra dik uitgevoerd door de veelheid aan de beschikbare werken (cat.71). Door gebruik van borduurwerk in haar voorstellingen is de kijker verbaasd door de visuele magie, die uitgaat van zo’n klein detail. De facetrijke beeldwereld met veelal een surrealistisch spel tussen zien en denken levert een schat aan onderhoudende kunstwerken op.

BASF Schwarzheide schept ruimte voor kunstexposities - 2 BASF Schwarzheide schept ruimte voor kunstexposities - 3 BASF Schwarzheide schept ruimte voor kunstexposities - 4
Een overzicht van BASF-kunstcatalogi 70 tot en met 73.

Op meerdere voorstellingen van personen zijn hoofden vervangen door objecten of merkwaardige mini voorwerpen. Bijzonder is haar serie heldere gloeilampen met insecten en fantasieobjecten op het kleine gloeidraadje. De composities van kunstenaar Andreas Hildebrandt (cat.72) laten zien dat kleurrijke elastieken, touwtjes en katoenendraden inspiratie geven voor het realiseren van complete kunstwerken.

In kunstwerken van Alexa Meade is gespeeld met contrastrijke kleuraanzetten bij de portretten, stillevens en collage’s (cat.73). De gekozen schildertechniek levert realistisch magische werken op waarin de realiteit en fantasie van toeschouwers samenkomen.


Gerelateerde artikelen