ALBERTINA eert Picasso door speciale kunstexpositie

15 april 2023

In een kunstexpositie toont ALBERTINA het werk van het Spaanse artistieke genie Pablo Picasso, ter nagedachtenis van zijn 50e dag van overlijden. 70 meesterwerken van schilderen, tekenen, etsen, lithografie en keramiek zijn er te bewonderen. Bij het werk van Picasso is er bijna geen onderscheid te zien tussen schilderen met een penseel, tekenen met een potlood, tekenen met een pen, snijden in linoneum, het beschrijven van de koperen plaat of het vormen van de massa.

ALBERTINA eert Picasso door speciale kunstexpositie

ALBERTINA Wenen

Hij verhief werkelijk alles tot kunst en zijn werk ontsnapte aan alle logica en voorspelling. De kunstwereld is het erover eens: zonder Picasso zou de kunst een andere koers hebben gevolgd. Zelfs op hoge leeftijd creëert hij werken van onmetelijke kracht. Aan het einde van de kunstexpositie is er niet alleen de lofzang op het leven in de Dionysische fantasieën en Arcadische utopieën, maar ook Picasso's poging om te schilderen en te creëren tegen het verstrijken van de tijd in.

Elk individueel werk is gedateerd op de dag alsof het moet getuigen van het leven van het moment. In 1973 bezweek hij zelf voor de mythe van onsterfelijkheid, de wereld rouwde om hem, 50 jaar na zijn dood vierde de wereld de man die zelfs tijdens zijn leven het archetype van de moderne kunstenaar werd. De 70 werken stammen uit het eigen bestand bijna 150 werken. De invloedrijke kunstenaar was een baanbreker van het kubisme, een hoofdvertegenwoordiger van het symbolisme met zijn blauwe periode en het voorbeeld voor de neoexpressieve beweging. De expositie is te bezoeken tot en met 18 juni 2023.

ALBERTINA eert Picasso door speciale kunstexpositie - 2 ALBERTINA eert Picasso door speciale kunstexpositie - 3 ALBERTINA eert Picasso door speciale kunstexpositie - 4

ALBERTINA, Albertinaplatz 1, A-1010 Wenen, www.albertina.at.


Gerelateerde artikelen