Het waarnemen van geweld is helaas historisch bepaald (1)

13 april 2023

Rondom het meer dan ooit aandacht vragende onderwerp van toenemend geweld en intimidatie, verscheen het uitstekende studie- en referentieboek “Von Giotto bis Matrix”, met resultaat van een diepgaande studie en onderzoek van de historische en helaas nu actuele feiten en gebeurtenissen van geweld in onze cultuur, maatschappij en samenleving. In de ondertitel van deze waardevolle publicatie geeft auteur Hans Zitko de omvang van het onderwerp weer: “Het afbeelden en waarnemen van geweld in schilderkunst en film”.

Het waarnemen van geweld is helaas historisch bepaald (1)

Von Giotto bis Matrix

De massale aanwezigheid van emotioneel geladen afbeeldingen van geweld in films, video, tv en internet roept vele vragen op over historische gebeurtenissen die aan dit fenomeen ten grondslag liggen. Een blik op oudere fasen van de beeldgeschiedenis leert dat er een andere manier was om met motieven van destructie om te gaan. Hans Zitko legt uit hoe de specifieke interesses in geweld, die inmiddels in alle uitingen van media worden gepresenteerd sinds Giotto geleidelijk zijn veranderd.

Hij ontmaskert daarbij ook de redenen voor de productie en consumptie van overeenkomstige beelden in de moderniteit: de vervormingen in de secularisatie die het onderwerp wordt opgelegd en een gebrek aan het vermogen om de verkregen vrijheden productief te gebruiken. Wie zich richt op de mediaconsumptie van moderne samenlevingen kan een bepaald fenomeen niet negeren: de al wijdverspreide belangstelling voor motieven van fysiek geweld. De kwantitatieve omvang van de overeenkomstige weergaven is bekend en hoeft niet specifiek door statistieken te worden bewezen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen