Mondriaan en Van der Leck aan basis van nieuwe kunst

9 april 2023

Kunstenaars Piet Mondriaan en Bart van der Leck stonden meer dan honderd jaar geleden in het Noord-Hollandse Laren aan de basis van grote kunstzinnige en visuele vernieuwingen in de schilderkunst van die tijd. Zij waagden de stap naar een volledig abstracte kunst. Primaire kleuren, horizontale en verticale verhoudingen moesten de uitdrukking geven aan een nieuwe uitstraling en besef van kunst.

Mondriaan en Van der Leck aan basis van nieuwe kunst

Piet Mondriaan & Bart van der Leck

In het boek “Piet Mondriaan en Bart van der Leck: De uitvinding van een nieuwe kunst” staat de ontmoeting centraal tussen Mondriaan en Van der Leck en de spannende artistieke dialoog die toen op gang kwam nadat zij elkaar ontmoetten in 1916. Bart van der Leck kwam uit een kunst nijvere traditie en had zich bekwaamd in glasschilderkunst. Piet Mondriaan was in het werk dat hij rond 1914 maakte geïnteresseerd geraakt in de ruimte die zich voordoet tussen de toeschouwer en het schilderij, en hoe die ruimte door ervaring van het schilderij tot leven kan worden gebracht.

Als de kunstenaars kennis met elkaar maken blijken zij tot eigen verbazing door dezelfde fascinaties te worden gestuurd. In de loop van de jaren 1916 en 1917 ontspint zich een bijzondere wisselwerking waarin beide kunstenaars voordeel halen uit het contact. “De Stijl” is geboren! Het boek bevat een verslag over het ontstaan van dit toonaangevende kunsttijdschrift. Beide kunstenaars hebben een belangrijk aandeel in de inhoud ervan. En is er voor het eerst een materieel technisch verslag van de manier waarop Piet Mondriaan en Bart van der Leck hun werk maakten.

ISBN 978-94-625-8193-7, “Piet Mondriaan & Bart van der Leck”, Hans Janssen, WBOOKS, 2017, 168 pagina’s.


Gerelateerde artikelen