Ludwig Galerie Oberhausen toont foto’s Barbara Klemm (2)

7 april 2023

Met bijzondere intensiteit legt ze de gebeurtenissen rond de val van de Berlijnse Muur en de hereniging vast. Maar ook partijcongressen en verkiezingsoverwinningen of -nederlagen zijn tot op de dag van vandaag door haar foto’s in het collectieve geheugen verankerd. Een kleine selectie van al die fotomomenten is opgenomen in een compact fotoboekje, dat tevens dient als een catalogus voor deze unieke foto-expositie.

Ludwig Galerie Oberhausen toont foto’s Barbara Klemm (2)

Barbara Klemm - Schwarz-Weiβ ist Farbe genug, Fotografien 1967 bis 2019

De Ludwig Galerie in het Slot Oberhausen heeft een groot deel van de beschikbare zalen voor deze expositie vrijgemaakt. De catalogus bevat ook een uitgebreide beschrijving over het leven en werk van Barbara Klemm. Zij is geboren in Münster in 1939, opgegroeid in Karlsruhe en al vroeg naar Frankfurt verhuisd. Aan haar werk is te zien dat ze opgroeide in een kunstenaarsgezin. Haar vader was de schilder Fritz Klemm. Het oog voor compositie en structuur, voor details en eigenaardigheden is wat de beelden en composities op haar foto’s zo bijzonder maakt.

Een goede kennis van de kunstgeschiedenis blijkt zeker uit veel foto’s. Misschien komt haar intense interesse voor portretten van artistiek en creatief werkende mensen voort uit haar vroegere kunstzinnige ervaringen. In haar talrijke portretten, zoals dat van Andy Warhol bij Tischbeins schilderij J.W. Goethe in de Romeinse Campagna in Museum Städel, werkt ze steeds een typisch facet uit. De circa 120 tentoongestelde fotowerken, krantenartikelen en fotoboeken geven een overzicht van haar indrukwekkende oeuvre en de geweldige zeggingskracht van foto's uit meer dan vijf decennia historie. Nog tot en met 7 mei 2023 is deze mooie foto-expositie te bewonderen.

Ludwig Galerie Oberhausen toont foto’s Barbara Klemm (2) - 2

ISBN 978-3-932236-48-8, “Barbara Klemm - Schwarz-Weiβ ist Farbe genug, Fotografien 1967 bis 2019”, Christine Vogt, Ludwig Galerie Oberhausen, 2022, 16 pagina’s.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen