Bridget Riley’s Op-Art

2 april 2023

In het Zwitserse Aarau vond in het Aargauer Kunsthaus in 2005 een expositie plaats met vele zeer bijzondere kunstwerken van de Engelse kunstenares Bridget Riley. Haar werken prikkelen uw geest en waarneming op een verrassende wijze door het sterke optische effect in de voorstellingen. Met de expositie “Bridget Riley” toont het kunsthuis schilderijen en tekeningen van Bridget Riley, die zij vervaardigde in een periode van 1959 tot en met dat jaar.

Bridget Riley’s Op-Art

Bridget Riley

Na de recente internationale exposities in de steden Sydney en Wellington is de expositie in Aarau weer de eerste mogelijkheid om te genieten van het nieuwe werk van de ‘moeder’ van de optische kunst, de op-art. De op-art van Bridget Riley heeft bij de kenners een hoge waardering door de perfecte afwerking en het sterke bewegende optische effect bij het kijken naar de fantastische voorstellingen. Telkens is zij weer in staat om met een spel van eenvoudige lijnen, vormen en kleuren een geweldige sensatie te bereiken. Je oog wordt merkbaar bedrogen en het beeld gaat bewegen, of je wilt of niet. In 1931 werd Bridget Riley in Londen geboren en groeide op in Cornwall.

Na een aantal moeilijke jaren in haar jeugd ontwikkelt zij zich in de zestiger jaren als kunstenares en maakt haar eerste grafische kunst in zwart-wit. Snel krijgt zij internationale erkenning en worden haar werken over de gehele wereld getoond in toonaangevende musea en galerieën en worden haar werken verhandeld op kunstbeurzen. Een groot deel van haar kunstwerken bevindt zich in particulier bezit. Gelijktijdig met de opening van de expositie in Aarau verscheen een zeer omvangrijk uitgevoerde catalogus op groot formaat.

De Duitstalige uitgave bevat artikelen over het werk en leven van Bridget Riley. De catalogus bevat voorts een reeks geïllustreerde beschouwende artikelen over kunst in relatie tot de interesses van Bridget Riley. Ook is de tekst van een interview weergegeven. De geëxposeerde kunstwerken zijn op groot formaat en in kleur afgebeeld. Om het geheel aantrekkelijk te maken voor het gebruik als studiemateriaal op scholen en in kunstopleidingen zijn ook enkele ontwerpen voor haar schilderijen in de catalogus afgebeeld.

ISBN 3 905004 25 9, “Bridget Riley”, Isabel Zürcher, Aargauer Kunsthaus, 2005, 228 pagina’s.


Gerelateerde artikelen