Paul Delvaux en het geheim van vrouwen

29 maart 2023

De Belgische schilder Paul Delvaux wordt naast de bekende schilders en landgenoten René Magritte en James Ensor, beschouwd als invloedrijke kunstschilder in de ontwikkeling van de moderne schilderkunst. Zijn kunst is inmiddels wereldberoemd geworden en zijn schilderijen zijn zeer kostbaar. Het museum Kunsthalle Bielefeld liet in 2007 haar bezoekers genieten van de prachtige en boeiende schilderijen van Delvaux (1897-1994).

Paul Delvaux en het geheim van vrouwen

Paul Delvaux

Vanaf 1929 schiep hij door ondermeer de fascinatie voor de bijzondere uitstraling van zijn latere vrouw een eigenzinnige nieuwe uitstraling van een opmerkelijke kunstzinnige vrouw. Delvaux’s werken tonen een jonge feeachtige vrouwfiguur met blonde lange haren en donkere ogen. Statig en parmant staat zijn schepping alleen of in een groep, in een perspectivisch diepe ruimte. Zijn geschilderde vrouw is naakt of schaars gekleed.

Delvaux heeft zich laten inspireren door het werk van Magritte en De Chirico en plaatst zijn hoofdfiguren in de ruimte van tuinen, stations, kunstverlichting en vergezichten. Zijn werken hebben een unieke en een typische herkenbare uitstraling. Aan de hand van veertig schilderijen en dertig tekeningen geeft het museum een zeer waardevol beeld van Paul Delvaux. In de compacte catalogus vindt de lezer meerdere artikelen over het leven en het werk van de kunstenaar en bespreken toonaangevende auteurs het ontstaan van het oeuvre. De tekst van een gesprek tussen Thomas Kellein en Jan Hoet geeft een interessante kijk op de specifieke eigenschappen en het “waarom” schilderen van treinstations door deze lang onbekend gebleven schilder.

Paul Delvaux en het geheim van vrouwen - 2 Paul Delvaux en het geheim van vrouwen - 3 Paul Delvaux en het geheim van vrouwen - 4

Pas ruim in zijn vijftigste levensjaar ging hij steeds meer werken verkopen door de aanwezigheid van vrouwelijke lichamen op zijn doeken. Het geheel is op een voortreffelijke wijze voorzien van vele reproducties van zijn schilderijen en tekeningen. Rondom deze expositie en het thema organiseert het museum voordrachten en educatieve rondleidingen. De prijs van de catalogus geldt in het museum.

ISBN 3 86678 031 1, “Paul Delvaux”, Thomas Kellein, Björn Egging, Kerber Verlag, 2006, 111 pagina’s.


Gerelateerde artikelen