Schilderkunst van Otto Dix in periode Dada-beweging (1)

1 april 2023

Het boek “Maldadadix” geeft het resultaat weer van een diepgaande literatuurstudie en kunstzinnige zoektocht naar het ten onrechte vermelde gemarginaliseerde dada-werk van kunstschilder Otto Dix. De publicatie presenteert “Maldadadix”, zoals Dix zichzelf noemde, als samensteller van bewegende beelden, als auteur van een dada-manifest, als aanhanger van Salomo Friedlaenders scheppingsleer en als polystylist die, in strijd met de kunsthandel, aandrong op de vrijheid van het artistieke principe.

Schilderkunst van Otto Dix in periode Dada-beweging (1)

Maldadadix - Otto Dix und die Dada-Malerei

De inspirerende studiogemeenschap met de componist Erwin Schulhoff en de resulterende tak van Club Dada, de "Dadundr" (de Dada University en Dada Union Dresden), wordt voor het eerst gepresenteerd. Dix gebruikte het artistieke potentieel van Dada om traditionele schilderkunst als Dada-medium te actualiseren en kreeg zo eerst erkenning in artistieke kringen en vervolgens uit de kunstmarkt. De resultaten uit de huidige studie door de auteur Birgit Schwarz herontdekt Otto Dix als dadaïst.

Dit kan als een verrassing komen, gezien het feit dat Dada-werken als “Die Skatspieler”, “Prager Straβe” en “Streichholzhändler” tot iconische kunstwerken van de 20e eeuw behoren. Toch wordt Otto Dix vandaag niet beschouwd als een Dada-schilder, maar als belangrijke exponent van de nieuwe objectiviteit. De zeer waardevolle fundamentele Dix-monografie van Fritz Löffler, die tussen 1960 en 1989 in verschillende edities in de DDR werd gepubliceerd en het beeld van Otto Dix fundamenteel vormgaf, stelt Dada gelijk aan collage en marginaliseert Dada als een overgangsfase tussen expressionisme en nieuwe objectiviteit. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-205-21604-9, “Maldadadix - Otto Dix und die Dada-Malerei”, Birgit Schwarz, Böhlau Verlag, 2023, 307 pagina’s, € 50.